Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu skrivs sista kapitlet om ”Lyckliga gatan”

Så här såg husen utan innan de revs för några: ArkivbildSå här såg husen utan innan de revs för några: Arkivbild

”Lyckliga Gatan” i Björnhammaren, som egentligen heter Ågatan blev lite av en modern internetmyt redan under 2 000-talet. Det märkliga i att en by övergavs fascinerade. Radhusen från 1960-talet som i någon kommunal handling, någon gång, benämnde  ”Lyckliga gatan” blev en symbol för landsbygdens utarmning.  Nu ska gatan rensas upp.

Sedan flera år är husen rivna. Problemet är att materialet som blev kvar efter rivningarna, väggar, sten, isolering och till och med vitvaror blev kvar. Nu har kommunen beslutat om ett förläggande. Företaget som äger fastigheterna, Gryts Logistikpartner AB måste ta bort rivningsmassorna och även det betongplattor som blev kvar efter husen måste bort till sista januari

– Det är skönt att vi kommit så här långt. Den här gatan och resterna av husen har blivit ett allt större problem i takt med det nu bor allt fler människor i Björnhammaren och att man snyggat upp byn för övrigt, säger Conny Larsson (S) ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Hallsbergs kommun.

Han berättar att dialogen med företaget varit god.

– Vi ska absolut göra klart det här nu. Att massorna legat kvar beror dels på tidsbrist, men också på finansiering. Vi tog ju över alla fastigheter, i hela byn 2017. Vi har satsat på sälja av fastigheter och att bygga upp en verksamhet i industrilokalerna och att underhålla och laga det mest akuta, taket på industrin bland annat. Vi har också hunnit med att migrationsverket inhyrt här med flyktingmottagande under en period, säger Erik Bock, som äger bolaget tillsammans med Joakim Gabenius.

Husen revs

Men ni valde ändå att riva husen, slå omkull dem?

– Ja, den här gatan, ”Lyckliga gatan” blev ju enormt välkänd, mytologiskt nästan. Folk höll till bland huset, fotograferade, filmade , målade grafitti. I takt med att fler hus såldes och fler flyttade hit, både som sommargäster och  bofasta såg vi att det blev ett problem. Dessutom utsattes de gamla husen för allt mer vandalisering. Vi var tvungna att agera. För några år sedan rev vi. Men skräpet blev kvar, fortsätter Erik.

Redan innan rivningen hade man hämtat visst byggmaterial på husen. Dörrar, fönster och liknande. Något slags rivning var påbörjas

Men innan slutet av januari ska allt bort.

– Plattorna hade kanske gått att använda för den som vill bygga på Ågatan. Men föreläggandet säger att de ska rivas. Vi kommer förhoppningsvis kunna använda massorna till reparationer av golvet inne i industrilokalerna, säger Erik.

Exakt varför Björnhammar började tömmas på invånare är lite oklar. Det är inte så enkelt att arbetstillfällen försvann. Industrin, Gryts bruk, med 15-15 anställda förklarades i konkurs 2014. Då var byn redan sedan länge i princip tömd på folk. Redan i början av 2000-talet var de flesta av husen tömda på invånare. 

Byn tömdes

Ryktet gör gällande Gryts bruk, som då ägde alla hus i hela byn, alla gator också, hade planer på att renovera, rusta upp husen, men att det aldrig blev av. De tömdes och förfallet accelererade.

Redan när Erik Bock och Joakim Gabenius tog över 2107 var loppet sedan länge kört för just radhuslängan ”Lyckliga gatan”. Gatan heter egentligen Ågatan. Det är lite oklart, men namnet Lyckliga gatan ska ha förekommit redan i bygglovhandlingarna.

Om inte Gryts logistikpartner AB rensar upp gatan till den sista januari kommer kommunen att utdöma vite.

– Det ska inte behöva hända här. Men det inträffar ibland. Ofta får vi då ta hjälp av Kronofogden. Det är ovanligt, men händer ibland, säger Conny Larsson.

Här ligger Björnhammar Här ligger Björnhammar
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-15 12:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.