Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nu siktar Leo på VM och stortävling i USA

Supertalangen Leo Pettersson har en mängd medaljer inom bågskytte, och nyligen blev han utnämnd till Årets skytt 2021 av Svenska Bågskytteförbundet. Foto: Lars-Ove PetterssonSupertalangen Leo Pettersson har en mängd medaljer inom bågskytte, och nyligen blev han utnämnd till Årets skytt 2021 av Svenska Bågskytteförbundet. Foto: Lars-Ove Pettersson

Framgångarna har duggat tätt för bågskyttetalangen Leo Pettersson som pluggar vid bågskyttegymnasiet i Hallsberg. Nu är siktet inställt på en stor tävling USA, och förhoppningen att bli uttagen till VM-tävlingar kommande höst.

-  Bara pandemin tillåter ska jag delta i världens största inomhustävling i klassen barebow, i Lancaster, Pennsylvania, säger Leo.

Tävlingen Lancaster Archery Classic hålls mellan den 27 och 30 januari. Elitskyttar från bland annat Sverige, USA, Australien kommer att delta - alla de stora namnen - inklusive Leo. 

-Mina förväntningar är att ta mig till topp 8, säger Leo.

Detta för prestationen i sig, men även för prispengarna. Bågskyttetävlande är ingen sport som i Sverige går att leva på, menar Leo, så ett tillskott i kassan tackar ingen deltagare nej till. 
- Tar man sig till de åtta bästa finns något som heter shoot-up, där åttan möter sjuan och så vidare. Prispengar är ganska vanligt på de större amerikanska tävlingarna.

Medaljer i mängd

Supertalangen har han kallats, 18-åringen från Solna som tävlar för Järnvägens BF och pluggar på bågskytttegymnasiet i Hallsberg.

På meritlistan har han 11 junior-världsrekord och 11 Europarekord i bågskyttedisciplinen barebow.

De svenska rekorden har han inte koll på, men efter lite fundering säger han:

- Jag vet att det blev 5 i år, 4 individuellt och 1 i lag.

Gymträning är en viktig del när man ska hålla sig på topp inom bågskytte. Foto: Lars-Ove Pettersson Gymträning är en viktig del när man ska hålla sig på topp inom bågskytte. Foto: Lars-Ove Pettersson

Till det ska läggas två EM-guld, ett silver och ett nordiskt guld.

Den gångna hösten tillhör hans absoluta bästa. I september tog Leo EM-guld i 3D, i Maribor, Slovenien. I en filmad intervju sa Leo efteråt:

- Det var lite skakigt på sista pilen men annars kändes det jävligt bra.

Alltid samma fråga

Och så kom frågan som Leo fått så många gånger: ”Hur blir man så här bra som du?”.

Han gav samma svar som alltid.

- Skjuta väldigt, väldigt mycket pil. Träna varje dag. Och även träna på gymmet. Vara målmedveten. Ha disciplin. Inte ge upp, säger Leo.
När coronapandemin kom blev många bågskyttar desillusionerade och lade bågen på hyllan eftersom de inte tyckte de hade något att träna för. 
Leo gjorde tvärtom. 

- Då var det ju verkligen läge för att träna …
Vi når Leo på mobilen strax innan - just det - ett träningspass.

Pilbåge var helt rätt

- Jag skjuter pil 10-16 timmar i veckan och sen blir det 4 timmar på gymmet. Jag ska bara käka och sen drar jag och pappa iväg för att träna.

Pappa, det är Lars-Ove Pettersson, som är coach och manager. Han har också med ett finger i spelet att Leo in på skyttespåret.  Leo blev nämligen intresserad av sporten i samband med ett familjebesök på barnens dag i Stockholmstrakten. 

- Jag var 11 år, och man fick pröva på olika aktiviteter. Jag testade bågskytte för första gången - och det kändes direkt att det var min grej.

13 år gammal började Leo att tävla. Resultaten lät inte vänta. 

-På junior-SM inomhus i mars kom jag sjua. Sedan på sommaren kom jag trea på junior SM utomhus på tavla. Ett år framåt vann jag nästan allt jag ställde upp i.

Han tävlar i barebow en teknik som skiljer sig från det olympiska skyttet, rescue, genom att man skjuter utan sikte och stabilisator.

 I september tog Leo EM-guld i 3D, i Maribor, Slovenien. Foto: Lars-Ove Pettersson I september tog Leo EM-guld i 3D, i Maribor, Slovenien. Foto: Lars-Ove Pettersson
Drabbades av guldskräck

- Vi som skjuter barebow tycker att det är lite svårare. Inga hjälpmedel alls, man siktar med pilen och drar med fingrarna. 
Enkelheten är en del av fascinationen med sporten.

- Gör man samma sak på rätt sätt varje gång kommer det att gå bra. Man måste sträva efter att göra rätt. Men det är inte helt lätt.
Guldskräck kallas det, då hjärnan börjar automatisera skyttet - så även processen att sikta. Det undermedvetna tar över. Leo drabbades av guldskräck 2018 under SM i bågskytte. 

- Jag jobbade i 14 månader med att återta kontrollen över mitt skytte. Först och främst måste man acceptera att man har problemet, sedan gäller det att bestämma sig för att slå det. Jag har fått mycket hjälp av Erik Jonsson som är femfaldig guldmedaljör i VM och Martin Ottosson som anses bäst i världen på att tackla det här problemet. De har verkligen stöttat mig.
Leo  trivs med vardagen på Alléskolan där han kan kombinera studier med att utöva sitt stora intresse.

Prioriterar skolan

- Det som gäller är ändå att prioritera skolan, för bågskytte är inget man kan leva av, i alla fall inte i Sverige.

Ska han vara helt ärlig så var inte Hallsberg den ort han som Stockholmare drömt om att få flytta till. 

- Det blev mycket bättre än jag förväntat mig, och skolan är bra. Vi har bra träningsmöjligheter och fri tillgång till Alléhallens gym och bågskytteanläggning som enligt mig är Sveriges bästa. Vi kan skjuta alla grenar från en massa olika avstånd. 
Till sommaren är han klar med plugget, och eftersom han läser ekonomi kanske det blir något jobb med siffror framöver.
 

Tränar för VM

- Jag har ingen plan alls. Sommaren blir det fokus på bågskytte, så långt är det klart. Och jag ska träna för VM.
Leo hoppas bli uttagen till VM, men måste då byta disciplin till recurve istället för barebow.

- Jag har ännu inte fått chansen att åka på VM, men det borde bli av i oktober. Om jag blir uttagen blir det ett fält-VM i South Dakota i USA.
Hans plan är att ta fler VM-guld än förebilden Erik Jonsson.

- Erik har fem VM-guld, så mitt mål är att ta sex guld.

 

FAKTA
 

Bågskytte är en populär sport med cirka 10 000 utövare i Sverige, och flera miljoner ute i världen. Svenska Bågskytteförbundet bildades 1940, och har idag klubbar runt om i landet. Den som vill tävla har många alternativ. De här klasserna, eller disciplinerna finns: barebow, recurve, compound, longbow och instinctive. På Alléskolan i Hallsberg finns Sveriges enda gymnasium med bågskytteinriktning. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-30 10:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.