Gå till innehåll
Askersund

Läktaren har förvandlats till syateljé. Foto: Henrik Östensson

Askersunds mesta
överlevare – Hantverkshuset

Publicerad: 11 March 2023 13:11

I Askersund finns något så ovanligt som en bygdegård, mitt i centrum. Hantverkshuset i Askersund, som drivs av en ekonomisk förening med samma namn, är sedan något år med i bygdegårdarnas riksförbund.
– Vi tog ju över 2019. Sedan har vi egentligen varit rätt upptagna med att rädda huset. Nu behöver vi fylla det med aktiviteter, Säger konstnären Malin Blomqvist, ordförande i föreningen.

I huset finns den ursprungliga biograflokalen kvar. Där kan man visa film, hålla konserter, spela teater och ha stora möten. Det finns också en stor, magnifik möteslokal, med en enorm, pampig trämöbel.

– Det är den gamla möbeln man använde vid kommunstyrelsemöten i Askersund. Rummet kallas numera Folke Dahlberg-rummet. Förutom konst av den välkände Askersundskonstnären finns även porträtt på de gamla, manliga ordförandena i hantverksföreningen.

– I vår nya förening har vi haft två kvinnliga ordföranden. Än har vi inga  porträtt dock, säger Malin Blomqvist

Rummet är omtapetserat och renoverat, men för ett otränat öga är de lätt gjort att tro att man kommit in i ett rum som inte rörts sedan 1907.

– Det är numera säte för Folke Dahlbergs-sällskapet.

På den gamla läktaren i biosalongen, precis under ett av de stora fina gavelfönstren, hyr ett antal textilhantverkare utrymme i vad som kanske är den häftigaste syateljén i hela Sydnärke. 

– Ja, det är en magisk miljö, verkligen, Vi brukar ordna något vi kallar ”sy-lan” här. Ungefär som de lan-partyn dataspelsfantasterna har, har, där man samlas och spelar dygnet runt. Vi samlas och syr tillsammans en helg. De mest hängivna sover över i soffro och på madrasser. Vi delar kunnande, idéer och inspiration.

Flera fasta hyresgäster

Man kan hyra lokaler för arrangemang, möten, fester och liknande. Det finns också ett antal lokaler att hyra permanent, för exempelvis företagare. Vi har i dagsläget fyra fasta hyresgäster, varav två delar på ett kontor. – Vi har en HR-konsult, en bokföringsbyrå samt två terapeuter som ägnar sig åt personlig utveckling och samtalsterapi. Det finns ett rum ledigt för den som behöver en billig kontorslokal i en unik miljö.

Årsmedlemskap

Malin fortsätter.

– Vi vill ju finnas till för ortens föreningar. Vi erbjuder föreningar möjligheten till en fast årsavgift. Då kan man boka lokaler här och får tillgång till förrådsmöjligheter. 

Bland aktiviteter kan nämnas ett gäng brädspelsfantaster som samlats för att spela brädspel i hantverkshuset.

– Sedan är de fester, föreningsmöten, födelsedagsbjudningar och allt annat som kan rymmas i ett sådant här hus.

Färdigt 1907

Det gamla, vackra huset byggdes som en samlingslokal och biograf redan 1907, av Askersunds fabriks- och hantverksförening. 

Miljön är speciell, med stora, vackra gavelfönster som skapar ett förunderligt ljus inne i huset.

Det skulle bli ett rejält nöjespalats med plats för över 400 personer. Det antalet fick dock minskas. Ventilationen i huset räckte inte för så många människor.

Föreningen var ett slags lokal företagarförening.

Blev Folkets hus på 1990-talet

Fabriks- och hantverksföreningen drev verksamheten i huset i egen regi under många år. Men som i många föreningar blev det  efter hand svårt att hålla allt igång verksamheten.

– Man överlät under många år biografverksamheten till en Bromander, urmakare i staden. Han drev bion under flera decennier,  berättar Ove Danielsson, gamla NA-redaktör och kunnig i Askersunds historia.

Så sent som på 1990-talet kom Folkets Hus-föreningen in i bilden. 2015 lämnade de byggnaden och dess öde blev oklart. Föreningen flyttade till de nya fina lokalerna i kulturhuset Sjöängen.


Huset skulle rivas

2016 fattade en enhällig kommunstyrelse beslutet att det gamla fina huset skulle rivas. Kommunen ville åt tomten för ett höghus.

Det väckte dock folkets protester. Det bildades en protestgrupp på Facebook. Men tiden gick. 2018 blev skramlet från rivningsmaskinerna allt högre. En ekonomisk förening bildades då för att rädda huset. Arbetet leddes av Åsa Wistrand. Men även vår egen skribent, Björn Franzén var i hög grad delaktig. I december 2018 lyckades föreningen vända de politiska vindarna i stadshuset. Huset skulle räddas Man började då förhandla med kommunen om att få köpa huset. Till en början var priset 1,2 miljoner kronor.


Intensivt arbete för finansiering

Sedan följde ett intensivt arbete för föreningen med att finansiera köpet av huset. Priset blev till sist det samma som kommunen betalat i december 2016,  630 000 kronor. Föreningen fick hjälp av Almi Företagspartner, Swedbank och Coompanion för att få fram krediter. Även privatpersoner ställde upp, och tillsammans med medlemsinsatser så genomfördes köpet i juni 2019.

Massor med ideellt arbete

– Sedan har det hänt mycket. Det har lagts ner massor med ideellt arbete. Vi har beviljats stöd från Länsstyrelsen för renovering av kulturbyggnader. 

Det har bland annat gjort att vi kunnat reparera de stora fönstren och en del yttre underhåll.

Byggnadsvårdsspecialisten Håkan Bagger finns med i styrelsen och har varit en källa till kunskap vid renoveringen.

Konserter med Eva Eastwood

Malin menar att det till stor del varit fokus på räddandet. Att det sedan kommit en pandemi i vägen har nog också bidragit till att det inte varit riktigt så många aktiviteter som föreningen vill.

I planerna finns en permanent handikappramp. 

– Vi har en rörlig ramp i dag. Men det ska bli en riktig handikappramp, avslutar Malin.

Om möbeln i Folke Dahlberg-rummet

I texten berättar vi om möblemanget  i Folke Dahlberg-rummet. Den är tillverkad i Vretstorp och  stod i Rådssalen i Askersunds rådhus, det användes användes av kommunstyrelsen. Men för några år sedan gjordes rummet om, då blev möblemanget över.  

Vi skrev först att möblemanget skulle slängas, det var en felaktig uppgift. liksom att fullmäktige använde den.

– Det var jag som föreslog att möblerna kunde disponeras av Hantverkshuset. Egentligen hade jag velat sänka möblerna men kommunstyrelsen var lite försiktig så de bestämde att de skulle lånas ut till föreningen. Det finns ett protokoll om detta, berättar Caroline Dieker, (M) kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

Malin Blomqvist är ordförande för Hantverkshuset

Speciell fasad

I Folke Dahlbergrummet

Annons

askersund