Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
06 December 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Alfapac redo investera för mer vårdskydd

Landshövding Maria Larsson frågar Miro Lokmic om maskinen han byggt om för Alfapacs skyddsförkläden. Foto: Kicki NilssonLandshövding Maria Larsson frågar Miro Lokmic om maskinen han byggt om för Alfapacs skyddsförkläden. Foto: Kicki Nilsson

Alfapac i Åsbro är beredd att investera miljonbelopp i nya maskiner för tillverkning av skyddsförkläden för vården. - Får vi bara in en säker fot hos beställarna, berättade VD:n Mats Olson för landshövding Maria Larsson när hon besökte fabriken.

Alfapac med en arbetsstyrka på 85 personer är specialiserat på tillverkning av plastfilm och insåg tidigt behovet av skyddsförkläden i den uppblossande Coronakrisen.

Med en ombyggd maskin och ett 30-tal extra anställda kunde man från början av april leverera godkända plastförkläden till USÖ.

Maria Larsson prövar förklädet från Åsbro som fått stor betydelse i vården. Foto: Länsstyrelsen
100 000 i veckan

- På sex veckor har vi kunnat öka produktionen till 100 000 i veckan, berättar Mats Olson, familjeföretagets VD, inte utan stolthet. Vi har sålt allt och har order till sommaren.

Även förfrågningar från utlandet är aktuella.  I ett sådant läge föds expansionsplaner, som han kunde redogöra för när Maria Larsson besökte företaget i tisdags.

Från manuell till maskinell

- Hon var otroligt engagerad och ställde många frågor. Det var samtal om hur vi ställt om produktionen, berättar Olson.

Kan maskiner ta över de extraanställdas jobb med slutklippning? Jo, men då krävs att investeringen håller på sikt, menar Alfapac. Foto: Kicki Nilsson

En nyckelperson i sammanhanget är Miroslav Lokmic, som med 23 år hos Alfapac bidragit med mycket av de tekniska lösningarna för att bygga om en maskin för förkläden.  När de kommer ur maskinen  måste de dock kompletteras med extra manuella handgrepp. Därför är Mats Olson och företagets ledningssgrupp nu inne på att utveckla produktionen med nya maskiner.

Maria Larsson och Mats Olsson, som hoppas landshövdingen kan ge företaget draghjälp. Foto Kicki Nilsson
Konkurrera med Asien

- På lång sikt kan vi gå över från manuell till maskinell tillverkning, då skulle det behövas fyra-sex nya fast anställda. Om vi då får ner styckekostnaden kan vi konkurrera med de asiatiska tillverkarna.

 Det budskap han förmedlade till landshövdingen är att det också beror på om regionen, kommuner och kanske staten fortsätter att beställa denna skyddsutrustning varav det varje dag går åt många på sjukhus och vårdboenden.

- Får vi in en fot i dörren kan det bli en investering på två till fyra miljoner kr och fler fasta jobb i Åsbro, säger Alfapacs Mats Olson.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-05-14 14:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla