Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu kan du vänta med att besikta bilen

Den här bilen som trots sitt registreringsnummer är snäll, skulle besiktas sista juni. Nu får den rulla till sista januari. Foto Henrik ÖstenssonDen här bilen som trots sitt registreringsnummer är snäll, skulle besiktas sista juni. Nu får den rulla till sista januari. Foto Henrik Östensson

Tillhör du de som tänkt besikta bilen den närmaste tiden. Du kan andas ut. Du kan nämligen vänta lite. En av de mer okända effekterna av Coronapandemin är nämligen att inställelsetiden för besiktning är förlängd med sju månader. Det knepiga är att det inte syns i bilregistret.

Om du exempelvis måste besikta bilen före den 30 juni enligt bilregistret kan du nu vänta ända till 31 januari

Den förlängda inställelsetiden gäller alla fordon som hade inställelsetid mellan den första februari i år till 31 augusti.

Syns inte i bilregistret

Uppgifterna finns inte med i Bilregistret och kommer troligen heller inte att göra det. Så därför är det till att hålla koll på egen hand. Det kommer alltså som det ser ut i dagsläget stå att bilen har körförbud i bilregistret efter den inställelsetid man hade från början. Blir man stoppad ska man bara hänvisa till den förlängda inställelsetiden.

En annan intressant konsekvens är att om man exempelvis hade inställelsetid den 28 mars och trodde man fått körförbud för att man inte varit på besiktningen är det bara att tuta och köra. Bara att räkna sju månader framåt från det datum man senast skulle besiktat sin bil.

– Men om man hade inställelsetid för första februari är det körförbud. Det är också viktigt att poängtera att om man exempelvis varit på besiktningen i april och fått tvåor är det fortfarande en månad som gäller för ombesiktning, precis som vanligt. Där blir det körförbud annars, säger Gunnar Dicander på Transportstyrelsen.

EU-direktiv

Gunnar medger att information kring det hela är lite knapphändig och att beslutet kommit hastigt på.

– Vi får massor med frågor. Det är ett EU-direktiv, så vi i Sverige har bara haft att anpassa oss.

Men varför är gränsen 30 augusti för undantaget?

– Det var tvungen att vara en gräns. Förhoppningsvis är ju problemen med pandemin bättre då. Råder det fortfarande samma situation som i dag kommer vi förlänga undantaget.

På Opus bilprovning i Kumla visste man om undantaget när Sydnärkenytt ringde upp. Men sa samtidigt att man inte direkt upplyser kunder om att de inte behöver komma till besiktningen.

Samma sju månader gäller om du måste förlänga ditt körkort någon gång mellan 1 februari i år till 30 augusti. Körkortet kommer vara giltigt sju månader till.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-04 13:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.