Gå till innehåll
Sydnärke

Sköt hjort i stället för svin - frias från jaktbrott

Publicerad: 6 May 2022 11:02

Natten mellan den 30 och 31 december 2020 gav sig jägaren i Sydnärke ut för att skjuta vildsvin. Han hade med sig sitt mörkersikte och var också i närheten av en utfodringsplats med åtelkamera. Vid ett tillfälle uppfattar jägare att han ser ett vildsvin och avlossar ett dödade skott. Det visade sig dock vara en dovhjort, som han inte fick jaga vid tidpunkten. Han har nu friats från brottsmisstankar

Djuret jägaren sköt var alltså en kronhjort. Jakten på kronhjortar är begränsad till vissa tider på året, vintertid. Det är inte heller tillåtet att jaga kronhjort med mörkersikte som mannen gjorde
Jägaren från Sydnärke åtalades för förseelse mot jaktlagen. Inför tingsrätten presenterade åklagaren bilder från åtelkameran där man tidigare på kvällen såg att det var en kronhjort som rörde sig vid utfodringsplatsen.
Jägaren menar att han aldrig kontrollerade några bilder från kameran innan han åkte ut på jakten. Vidare menar jägaren att kronhjorten möjligen låg ner och att det därför är möjligt att se fel i mörkret.
Nu friar tingsrätten jägaren från Sydnärke. Även om jägaren varit oaktsam, så har han inte varit grovt oaktsam vilket krävs för att bli dömd för jaktbrott, skriver tingsrätten i sin friande dom. 

Annons

Nyheter