Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Rättelseom blåmåndag, fettisdag och askonsdag.

Det blev ett litet fel i en artikel om semlor i vår papperstidning som distribueras den här veckan. Det var det här när olika dagar i i den kristna traditionen infaller inför påsken. Vi reder ut begreppen.

Blåmåndagen, fettisdagen och askonsdagen placerades felaktigt i stilla veckan, alltså veckan före påskdagen.

Det hela kan sägas börja med Fastlagssöndagen. Den infaller 47 dagar före påsk. I år den 14 februari. Den följs av Blåmåndagen. Den kallas i vissa delar av landet även för Fläskmåndagen, ellrer rentav Korvmåndagen.

Dagen efter är den av de här dagarna de flesta kanske känner till bäst. Nämligen Fettisdagen, då vi gärna käkar semlor.

Dagen efter kallas Askonsdag. Då skulle enligt traditionen, den mer än en månad långa fastan inför påsk inledas. Slut på sötebrödsdagarna!

Stilla veckan

När vi så börjar närma oss påskdagen, i år den 4 april, så kommer vi fram till Stilla veckan, alltså veckan före påsk. Allt detta alltså mer än en månad efter fettisdagen.

Söndagen före påsk kallas Palmsöndagen (Då Jesus enligt bibeln red in i Jerusalem på en Åsna). Sedan följer Svartmåndagen, Vita tisdagen, Dymmelonsdagen, Skärtorsdagen, Långfredagen och slutligen påskdagen. Ibland kallas veckan före påsk påskveckan. Även det är fel enligt kristen tradition. Påskveckan är veckan efter påsk.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-23 8:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.