Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Anna – en av veteranerna på Norra Vätterns konstrunda

Anna Bergströms muggar. Foto. Margareta SwensonAnna Bergströms muggar. Foto. Margareta Swenson

I helgen arrangerades Norra Vätterns Konstrunda för 25:e året. En av de 57 utställarna var Anna Bergström, som varit med i 20 av de 25 åren. I en vacker björkdunge i Tiveden visar hon sin konst; keramik, skulptur och måleri.

För fjorton år sedan flyttade Anna till Tiveden och har bott på olika ställen i området sedan dess. Det är inte länge sedan hon installerade sig i björkdungen, som faktiskt så passande heter Skallebolet Björkelund. Där har hon sin ateljé i ett gammalt stenhus och hon har även inrett en liten bostad åt sig själv i en manskapsvagn. Hennes väninna bor i gården bredvid.

Inspirerad av naturen

Jag inspireras av djur, människor och former i naturen, säger Anna.

Naturväsen kallar hon de mystiska ansikten och figurer, som besökaren möter på gårdsplanen, i växthuset och i den lilla ateljén. Det är en spännande blandning av utställda föremål. Här finns svarta kråkfåglar och fårhuvuden sida vid sida med drejade, handmålade skålar, amforor och muggar. En liten skulptur heter Kärleken mellan människa och djur och föreställer en skäggig gubbe och hans katt.

Skogsgudens rätta ansikte

Anna visar ett ansikte, som hon är särskilt nöjd med. Det är gulblek faun, en skogsgud, vars färg fick sin slutliga finish i en rakuugn i Lidköping.

– Vi är ett gäng som bränner våra alster tillsammans och man vet aldrig riktigt hur resultatet kommer att bli.

Brukskeramiken, det vill säga skålarna, kannorna, muggarna och faten, drejar hon av stengodslera och dekorerar för hand i sirliga mönster, inget föremål blir det andra likt.

Lyckad helg

Många besökare hittade vägen till Skallebolet Björkelund och Anna under helgen, något hon är glad över. Och ett och annat alster fick nog följa besökarna hem också, som minnen från den trolska Tivedsskogen.

Anna Bergström med några av sina konstverk. Foto: Margareta Swenson Anna Bergström med några av sina konstverk. Foto: Margareta Swenson
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-03 15:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.