Gå till innehåll
Sydnärke

Anna Bergströms muggar. Foto. Margareta Swenson

Anna – en av veteranerna på Norra Vätterns konstrunda

Publicerad: 3 May 2021 15:57

I helgen arrangerades Norra Vätterns Konstrunda för 25:e året. En av de 57 utställarna var Anna Bergström, som varit med i 20 av de 25 åren. I en vacker björkdunge i Tiveden visar hon sin konst; keramik, skulptur och måleri.

För fjorton år sedan flyttade Anna till Tiveden och har bott på olika ställen i området sedan dess. Det är inte länge sedan hon installerade sig i björkdungen, som faktiskt så passande heter Skallebolet Björkelund. Där har hon sin ateljé i ett gammalt stenhus och hon har även inrett en liten bostad åt sig själv i en manskapsvagn. Hennes väninna bor i gården bredvid.

Inspirerad av naturen

Jag inspireras av djur, människor och former i naturen, säger Anna. 

Naturväsen kallar hon de mystiska ansikten och figurer, som besökaren möter på gårdsplanen, i växthuset och i den lilla ateljén. Det är en spännande blandning av utställda föremål. Här finns svarta kråkfåglar och fårhuvuden sida vid sida med drejade, handmålade skålar, amforor och muggar. En liten skulptur heter Kärleken mellan människa och djur och föreställer en skäggig gubbe och hans katt.

Skogsgudens rätta ansikte

Anna visar ett ansikte, som hon är särskilt nöjd med. Det är gulblek faun, en skogsgud, vars färg fick sin slutliga finish i en rakuugn i Lidköping. 

– Vi är ett gäng som bränner våra alster tillsammans och man vet aldrig riktigt hur resultatet kommer att bli.

Brukskeramiken, det vill säga skålarna, kannorna, muggarna och faten, drejar hon av stengodslera och dekorerar för hand i sirliga mönster, inget föremål blir det andra likt.

Lyckad helg

Många besökare hittade vägen till Skallebolet Björkelund och Anna under helgen, något hon är glad över. Och ett och annat alster fick nog följa besökarna hem också, som minnen från den trolska Tivedsskogen.

Anna Bergström med några av sina konstverk. Foto: Margareta Swenson

Annons

Nyheter