Gå till innehåll
Lekeberg / Politik
En bonde i mössa och overall knäböjer på hö och sköter tre unga lamm i en ladugård.

Adam Arnesson med sina lamm. Han är miljöpartiets länskandidat till EU-valet. Foto: Henrik Östensson

Ekobonde från Mullhyttan
Miljöpartiets länskandidat

Publicerad: 10 May 2024 11:06

Adam Arnesson, jordbrukare på Jannelunds gård utanför Mullhyttan är Miljöpartiets länskandidat på partiets EU-lista. Tillsammans med sin far bedriver han småskaligt jordbruk med bland annat lokalt förädlat kött.
– För mig kokar allt ner till det väsentliga i tillvaron, uthålliga livsmedel, livsmedelsproduktion, biologisk mångfald och klimat. Det är de viktigaste EU-frågorna för mig.

Det är den första riktigt varma  dagen när Adam tar emot med kaffe ibland blommorna i trädgården. Hönorna sprätter och från ladugården hörs lammens bräkande.

– Det är väl inte den bästa tiden på året för att driva en valkampanj. Det är mycket som ska hända nu. Vi har redan fått mer än 200 lamm. Nu ska det bli vårbruk, grödorna ska sås.

Adam odlar bland annat äldre spannmålssorter, som guldhavre   

Klimat och mat

– För mig kokar allt ner till det väsentliga i tillvaron, uthålliga livsmedel, livsmedelsproduktion, biologisk mångfald och klimat. Det är de viktigaste EU-frågorna för mig.

Sedan Adam klev in i familjejordbruket har inriktningen varit tydlig.

– Men det handlar om att producera livsmedel uthålligt. Vi odlar för att binda så mycket kol som möjligt i marken. Det gynnar också den biologiska mångfalden. Djuren betar på naturbeten och förädlas här på gården, även om vi givetvis tar hjälp med slakten. Det finns både dikor och får på gården.

Adam gjorde sig tidigt välkänd för att sälja lokalförädlat kött med hjälp av sociala medier. Han såg tidigt potentialen i detta sätt att kommunicera.

– Har väl tappat lite av det de senaste åren, men nu när jag ska driva valkampanj får jag trappa upp lite igen.

Adam har också varit engagerad i ”Ekologiska lantbrukarna”, Ekoböndernas organisation.

En bonde i keps står vid en plåtgrind med lamm i bakgrunden inne i en lada.

Valrörelsen infaller inte på någon optimal tidpunkt för Adam, får ska lamma och jorden ska sås.. Foto: Henrik Östensson

Rikta om jordbruksstöd

Har du några konkreta förslag på livsmedelsproduktionen ska kunna bli mer uthållig?

– Jordbruksstödet är ju den största posten i EU:s budget. Det måste gå att rikta så jordbrukare som jobbar aktiv med biologisk mångfald och klimatåtgärder gynnas.

Adam menar också att småskaligt jordbruk måste kunna gynnas.

– Vi kommer alltid behöva storskaligt jordbruk, men det måste vara möjligt att bedriva jordbruk även i mindre skala. Just nu är vi inne i en tid när jordbruk blir allt större och färre i något slags evig strukturrationalisering. Det gör livsmedelsproduktionen både mer känslig och mindre uthållig. Jag tror både små och stora jordbruk behövs.

Behöver stöd för att ställa om

– Jag tror inte jag är ensam bland jordburkarna att märka att vädret blivit mer extremt. Titta bara på förra året. Ett extremt nederbördsrikt år, med flera enorma oväder. Samtidigt hade vi en extrem torrperiod, under samma år. Att försöka hejda den klimatförändring som pågår och anpassa oss till ett nytt läge, med extremare väder, är en jätteutmaning.  Jordbruket och skogen ska både leverera klimatnytta, mat och andra råvaror. Vi kommer inte klara omställningen utan stöd. Jag tror EU är rätt forum för det.

Adam har sympatiserat med Miljöpartiet under en tid, men aldrig engagerat sig i exempelvis lokalpolitik.

– Jag anser att det är det enda parti som tar klimathotet på allvar. Har väl känt ett tag att jag vill engagera mig mer. Sedan lyckade partiets riksdagsman från länet, Camilla Hansén, övertala mig.

Nu står du ju en bit ner på listan, men vad skulle hända med gården om du blev inkryssad?

– Haha, det får vi ta då. Just nu är fokus på att vara ute och debattera, träffa folk.

Annons

lekeberg