Gå till innehåll
Kumla / Utställning
En man som sitter på en stol framför en tavla.

Konstnären Vidar Ericsson är förste utställare i Kumla utställningshall detta år. Fram till och med 26 februari kan man se hans abstrakta målningar på plats i Kumla.

Det abstrakta är
Vidars melodi

Publicerad: 26 January 2024 16:32

Imorgon lördag 27 januari, mellan kl. 11-14, är det dags för vernissage och årets första utställning i Kumla utställningshall. Det är konstnären Vidar Ericsson, född och uppväxt i Örebro, som kommer att visa upp ett antal verk från det gångna året. Utställningen går under namnet ”En plats på vägen" och finns att se fram till och med 26 februari.

När Sydnärkenytt träffar Vidar inför utställningen är han, tillsammans med sin sambo och tillika assistent Vilhelmina, i full färd med att välja ut och hänga upp de målningar som kommer att visas under utställningen.

– Det gäller att pröva sig fram lite, se vad som passar in och på vilken plats, säger han och blickar ut över de många konstverk som står uppradade i Kumla utställningshall och väntar på att bli granskade.

Konsten ingen självklarhet

Vidar Ericsson är 31 år gammal, född och uppvuxen i Örebro. I bagaget har en tvåårig förberedande utbildning vid Göteborgs Konstskola, samt en tre år långt påbyggnadsutbildning vid Konsthögskolan i Oslo. Men att han just skulle komma att bli konstnär har inte varit någon självklarhet.

– Det konstnärliga har alltid funnits inom familjen, pappa är konstnär och målare medan mamma är keramiker, men jag kan inte säga att det var något jag var intresserad av som yngre. Jag var aldrig någon stjärna i bild, men hade en period där jag tyckte det var kul att teckna lite. Mest blev det väl att jag ritade av tv-spelsgubbar eller fotbollspelare, berättar Vidar.

Vidar inledde därför vuxenlivet med en helt annan karriärbana, bland annat som murare, men när han var runt 20 år gammal började konsten pocka på hans uppmärksamhet.

– Jag började måla för ungefär tio år sedan. De första åren var det mest ett nytt intresse som jag bara hittade fram till, fann en lust till. Jag tyckte det var jätteroligt men det fanns ingen tanke på att det skulle bli något att satsa seriöst på, menar Vidar.

Sökte till konstskola

Men ju mer tid som förflöt, desto mer nyfiken blev Vidar på tanken var det nyfunna intresset skulle kunna leda honom till. Dessutom var han sugen på att börja plugga, att göra någonting helt annat.

– Jag fick mycket stöttning av mina föräldrar och mina vänner som uppmanade mig att söka till en konstskola.

Sagt och gjort, Vidar flyttade till Göteborg och började på en förberedande konstutbildning. Ganska snart kände han att han hittat rätt och att konst var något som han ville ägna sig helhjärtat åt. Därefter följde tre år på Konsthögskolan i Oslo, från vilken han tog examen år 2022.

– Nu är jag tillbaka i Örebro och har en ateljé på F2 i stan. Idag ägnar jag mig åt måleri på heltid, säger Vidar.

En man i en tröja som står framför ett fönster.

Vidar passar på att berömma Kumla utställningshall. – Jag tycker det är ett väldigt fint rum, särskilt för att visa målningar i.

Abstrakt tilltalar

Vidar ägnar sig framförallt åt abstrakt måleri och berättar att han alltid känt sig hemma i genren.

– Lite inspirerad blev jag av pappa och hans ateljé, det var där jag såg några större målningar som var av fritt måleri och kände att det var något jag drogs till. Det kändes öppet och jag kunde tillåta mig själv att testa mig fram. Det fanns inga måsten gällande teknik eller tradition, förklarar Vidar.

Vidar har efter det aldrig tröttnat på det abstrakta, utan istället fortsatt att utvecklas i det. En stor drivkraft för honom när han skapar är att kunna överraska sig själv.

– När jag gick på skolan i Göteborg var jag intresserad av horisontlinjen, en känsla av landskap. Jag testade mig fram med olika färger, penselföringar och tekniker, hur allt samspelade för varandra. Jag har en dragning till landskap och djup. Jag gillar när man kan se någonting i målningarna som ligger bakom, liksom bortom, det är inte bara en platt yta, menar han.

Ser vad som blir

När Vidar målar kastar han sig in i processen och låter det instinktiva styra. Att skissa upp och planera sina konstverk är inte hans grej.

– Jag har lärt mig att det aldrig blir bra om jag tänker hur jag ska göra eller på ett ungefär hur det ska bli, det funkar inte bra för min del. Jag har istället landat i att jag bara går på och ser vad som kommer ur mig när jag sätter igång. Jag väljer någon färg och gör några snabba penseldrag, bygger fram en bild, säger Vidar.

På utställningen som går att skåda i Kumla utställningshall kommer Vidar att visa verk som han har skapat under det senaste året.  

– Det är en samling målningar som jag har jobbat med under tiden som gått sedan jag flyttade tillbaka till Örebro. De flesta är från 2023, någon från 2022 och någon från i år. Det är svårt att hitta ett tydligt koncept för utställningen, det är ju ett pågående arbete hela tiden, så att bestämma en exakt serie är klurigt. Jag har tagit med mycket mer än vad som kommer få plats, skrattar han.

Vernissage för Vidar Ericssons utställning sker alltså imorgon lördag 27 januari, mellan kl. 11-14, i Kumla utställningshall. Utställningen pågår sedan fram till och med 26 februari. Öppettider är samma som bibliotekets ordinarie.

Annons

kumla