Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv
Människor står i en kö utanför en kyrkobyggnad en solig dag och väntar på att få komma in.

I väntan på Ernst? Kön ringlade lång när bageributiken Lokal firade 10 år i den fd kyrkan. Foto: Erik Widlund

Hundratals tårtbitar
när Ernst serverade

Publicerad: 11 October 2025 17:02

- Det känns som att varenda Kumling har varit här, sa Ernst Kirchsteiger när bageriet Lokal firade 10-årsjubileum på lördagen. Som delägare - och dragplåster - serverade han hundratals tårtbitar i den vackra gamla fd Metodistkyrkan.

Höstsolen sken över den långa kön in till bageributiken Lokal som dagen till ära bjöd på jubileumspriser, ett säkert kort för att locka folk. Kryddat med en TV-kändis av högsta dignitet kunde det bara bli succé.

Ernst (198 cm lång) och sonen Sebastian (202 cm) stod bakom disk och hade fullt sjå att servera bitar av Drömtårta inklusive födelsedagsljus till den sockersugna publiken.

För den intierade kan meddelas att tårtan bestod av vit choklad, bärconfiture, vaniljanslag samt italienska bränd maräng. Den såg ut att lätt slinka ner.

-Jättekul, sa Ernst Kirchsteiger om sin insats. Och jag tror faktiskt att kumlingarna är stolta över sitt bröd, att det här finns överhuvudtaget i Kumla. Roligt också att det är blandade åldrar som kommer.

En grupp människor i olika åldrar samlas i en ljus och rymlig samlingslokal, sitter vid bord och står i kö för att få mat.

Kyrksalen har omvandlats till café med högt i tak. Bakom disken serverade far och son Kirchsteiger tårta under firandets första timme.

En man med glasögon och förkläde håller i en drink och ler medan han pratar med människor i en livlig inomhusmiljö.

-Folk skojar med mig och säger: Tjenare, Ernst, vad kul att se dig i verkligheten! Det är så mycket vänlighet.

En kvinna i förkläde bär en bricka i ett kommersiellt bageri, omgivet av brödställ och industriugnar.

Uppbullat i bageriet.

Den utökade arbetsstyrkan i bageri och servering sprang disciplinerat om varandra för att klara anstormningen. I bageriet stod kakplåtarna tätt och färdiggräddade surdegslimpor av modell Algot spred hungerdoft.

Äppelmustens dag

Vid ingången stod Lilla ullboden från Kumla och sålde varmhållande varor medan Kalles trädgård från Askersund inne i kyrksalen krängde äppelmust.

-Det är faktiskt äppelmustens dag idag, påpekade Kalle själv invid en låda med äppelsorten Rubinola.

En viktig tanke (och affärsidé) för Lokal är att kunna förmedla lokala varor i butiken.

-Vi vill vara en aktör som köper våra produkter på en lokal marknad och även producerar och säljer lokalt, har ägaren Emanuel Eskilsson understrukit.

Not. En längre intervju med Ernst Kirchsteiger kommer i novembernumret av tidningen Sydnärkenytt.

Annons

kumla