Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv
Fyra personer med förkläden står leende framför en skylt för

Större delen av gänget som jobbar hos LOKAL. Ett par av de anställda saknades vid bildtillfället. Foto: Anders Björk

Bageriet firar tio år på lördag med Ernst i "lokalen"

Publicerad: 8 October 2025 12:36

Under lördagen firar bageriet LOKAL i Kumla tio år. Detta gör man genom att presentera sin nya servering och så kommer en av delägarna Ernst Kirchsteiger på besök.

Bageriet LOKAL startade 2015. 

Detta efter att de köpt fastigheten på Västra Drottninggatan från tidigare ägaren Salemförsamlingen. Kyrkan har därefter omvandlats till ett bageri. 

“Är terapeutiskt att baka”

LOKAL har prisats med guld vid såväl Svenska som Nordiska Mästerskapen kring mathantverk. När nu tio år gått sedan starten, var befinner man sig då?

-Vi har utvecklats hela tiden, sakta men säkert. Vi har även varit ganska socialt engagerade vad gäller integration och arbetsträning, säger ägaren Emanuel Eskilsson.

Fyra personer med rutiga förkläden står framför en dörröppning och poserar för ett gruppfoto. En röd stol och några växter syns i närheten.

Grundtanken hos LOKAL är sig lik sedan starten för tio år sedan för verksamheten.

– Det är ganska terapeutiskt att baka. Det är mycket med det skapandet som gör att man mår bra. Min övertygelse är att om människor mår bra så gör de bra ifrån sig och så småningom blir det då också en bra ekonomi. Det är en omvänd ordning kanske, men vi har aldrig haft någon stress att prestera en hög ekonomi eller volym, utan vi har kunnat växa i egen takt med de människor som finns i verksamheten.

En bricka med nybakade bakverk, vissa toppade med pärlsocker, på pergamentpapper i en bagerimiljö. Förpackade bakverk syns i bakgrunden.

Bullar finns det gott om för de som önskar. Allt bakas på plats i den gamla kyrkan.

Är det samma grundtanke för LOKAL nu som för tio år sedan?

– I det stora är det så. Vi vill vara en aktör som köper våra produkter på en lokal marknad och även producerar och säljer lokalt, säger Eskilsson. 

Spannmålet och ingredienserna man köper in till sina varor är därav lokalt. Alltifrån gårdar i Åbytorp till Mullhyttan nämns som partners. Den kanske kändaste produkten idag som säljs är dock inget bröd utan surdegspasta. 

Surdegspastan är populär

– Det är väl den av våra produkter som når längst geografiskt sett. Surdegspastan är en fermenterad pastadeg som vi torkar och därefter kokar som vanlig pasta. Den säljs mer än vi kan producera just nu, det är ett angenämt problem.

En ljusgul kyrkobyggnad med rött tak, vita lister och ett högt torn står vid en gata, med en skylt med texten

Utvändigt ser det ut som en kyrka. Men invändigt så är det bageri och numer även café.

En sak som är ny, relativt ny i alla fall, är den servering för gäster man byggt upp. Den finns nu mitt i kyrkans tidigare hjärta där det är mest utrymme och högst i tak. 

– Vi har under våren och sommaren förberett för att kunna ha servering i salen och vi har nu börjat att ha öppet för servering på fredagar och lördagar. 

Stort träbord omgivet av ljusa trästolar i ett ljust rum med högt i tak och höga, välvda fönster.

Här var det tidigare produktion. Men LOKAL har gjort om så de nu har en större servering.

Alltihopa hänger ihop med att man blivit klara med nya rum för produktionen som flyttats och därvid gett utrymme för ett café. Det ska förutom pluset att nu kunna erbjuda gäster utrymme skapat ett bättre flöde för hela verksamheten. 

–  Mycket av det som finns i vår servering kommer från Jeremias-bageriet i Örebro, vi köpte deras konkursbo efter de gick i konkurs i december. 

Ville inte flytta till Sveas

Det är rätt många platser som finns till gäster?

– Ja, vi siktar på att kunna ta emot 50 gäster. Då kan vi ta emot en busslast, det arrangeras ju lite rundresor med buss i länet för att hälsa på olika matproducenter. 

En man med rutigt förkläde lutar sig mot ett träbord i en väl upplyst matsal med stora fönster och svarta stolar i bakgrunden.

Emanuel Eskilsson är uppväxt inom branschen och har alltid verkat inom den.

Totalt har LOKAL idag fem anställda plus Emanuel. Vad gäller Emanuel har han och familjen tidigare lång erfarenhet av att drivit Sveas Bageri & Café, innan de gick i konkurs. Har en önskan funnits att flytta till deras lokaler igen efter konkursen som gjort att byggnaden på Stationsgatan numer står tom?

– Nej, den har aldrig funnits. Det är inte den typen av verksamhet vi vill bygga idag. Sen tycker jag det var synd av personliga skäl att de gick i konkurs. 

Mamma Greta jobbar än

Kan du berätta lite om din bakgrund hos Sveas?

– Jag är född och uppvuxen där. Mina föräldrar köpte Sveas när jag var tre år gammal och sen drevs det inom familjen till 2007 då vi sålde det. 

Emanuels mamma som heter Greta började arbeta för Sveas när hon var 15 år. 

Detta kom sig av att grundaren Svea Larsson 1963 var på semester i Västerbotten där Greta jobbade som piga/hemtjänstbiträde. Svea Larsson blev så imponerad av Greta att hon övertalade henne att följa med till Kumla och börja jobba på Sveas Café & Bageri. 

– Så mamma har jobbat inom yrket hela livet. Hon gick i pension från Sveas Bageri & Café när hon var 67 år, men hon har gjort comeback och hjälper till med lite olika uppgifter här. Det är trevligt att ha henne med.

Ernst är delägare

Nu till lördagen bjuder LOKAL in till öppet hus mellan klockan 11 och 15. 

– Vi vill fira att vi varit här i tio år. Så vi gör tårta, chokladbollar, tårta, kaffe och annat och tar 10 kr styck för det, säger Emanuel Eskilsson. 

LOKAL har tre delägare. Dels Emanuel Eskilsson, paret Karin och Martin Matteusson som driver Ica Maxi i Boglundsängen, Örebro. Och även TV-profilen Ernst Kirchsteiger

Ett modernt rum med ett runt träbord, svarta stolar, en grön accentvägg med kuddar, en stor vävd lampskärm och en separat matplats vid ett högt fönster.

Sedan 2017 är Ernst Kirchsteiger delägare. 

– Vi var lite bekanta innan dess, men inte mer än så. Han kontaktade i alla fall oss och sa att han ville bli delägare. Det är klart att det var smickrande och det bidrar till att vi kan dra nytta av ett starkare varumärke. Sen vill han ju vara med av den anledningen att han tyckte vi bakade bra bröd helt enkelt. 

Ernst, en god bagare

Hur har det funkat att ha med Ernst på tåget?

– Jo, men han kommer med glada hejarop. Sen har han varit ganska anonym utåt sett, mycket beroende på alla dessa avtal med TV och så vidare som funnits som gjort att han varit begränsad i hur han får synas och när. Men han är intresserad av att vi finns till och att det ska gå bra. 

Är han en god bagare?

– Absolut. Han är väldigt kunnig inom mycket, inte minst inom mat. Sen är det klart att han aldrig jobbat inom produktion kring yrket på det sätt vi gör. Men han har jobbat som kock och han är van att vara i en livsmedelslokal, det är inget snack om den saken. 

Ernst Kirchsteiger kommer vara på plats under lördagen. 

Domare vid SM i mathantverk

Detta kommer även Emanuel Eskilsson vara. Men det kan bli lite stressigt för honom. 

-Jag åker iväg under onsdagen till SM i mathantverk i Skellefteå där jag är ordförande för juryn. Efter att jag själv varit med och tävlat har jag blivit engagerad där. 

Vad innebär det att vara juryordförande?

– Det beror på lite vilka klasser det gäller. Förra året var jag ordförande för juryn vid SM för råg- och surdegsbröd och hårt tunnbröd. Man kan säga att juryordförande är detsamma som att vara huvuddomare. 

Så du hinner precis tillbaka till lördagen?

– Jag kommer hem sent fredag kväll. Så jag blir med, avslutar Emanuel Eskilsson.

Annons

kumla