Gå till innehåll
Kumla / Politik

Andreas Brorsson och Annica Sjöqvist tillhör Socialdemokraterna i Kumla. Foto: Anders Björk

Så vill Socialdemokraterna utveckla Kumla

Publicerad: 23 August 2022 15:34

Socialdemokraterna har alltid styrt i Kumla. Det vill man göra framöver med. Under tisdagen presenterade man de 51 punkter man vill genomföra vid ett styre. - Vi vill bedriva politik för vanligt folk helt enkelt, sade kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S)

Socialdemokraterna har alltid varit ett styrande parti i Kumla kommun. 

Vissa mandatperioder har de haft egen majoritet. De två senaste har de styrt Kumla tillsammans med Moderaterna. 

Alla nya anställningar ska vara heltid

Det var dock precis att dessa två partier fick majoritet för ett styre den senaste mandatperioden. Socialdemokraterna hoppas självklart att fortsätta få styra i Kumla och under tisdag eftermiddag presenterade partiet vad man vill genomföra om man får fortsatt förtroende. 

Totalt finns 51 olika punkter man vill genomföra. Vid senaste (nuvarande) mandatperioden var det 38, så klart fler nu alltså. 

- Av dessa 38 har vi uppfyllt 33, sade Andreas Brorsson (S). 

- Sen beror det självklart på hur mycket mandat vi får gällande hur mycket vi kan uppfylla. Självklart vill vi få igenom så mycket vi kan, utan att jämka allt för mycket, sade Annica Sjöqvist.

Andreas Brorsson, som är kommunstyrelsens ordförande, och Annica Sjöqvist, vice ordförande och ordförande i socialnämnden, som var på plats under dagen.

Att gå igenom alla 51 punkter är för mycket, men vi plockar ut en del av dem. Inom vård och omsorg vill man bland annat skapa förutsättningar för att bygga ett nytt trygghetsboende, att alla nya anställningar ska vara på heltid, att alla anställda inom hemtjänst, vårdboenden och LSS ska ha fri tillgång till arbetsskor. 

Behöver minska elevgrupper

Inom skolan vill man skapa två nya förskolor, införa arbetskläder till personal i förskola, fritidshem och dagbarnvård, öka personaltäthet och minska barngrupper och satsa på fler tidiga insatser, bland annat genom specialpedagoger. 

- Om vi får en socialdemokratiskt ledd regering så vill vi minska klassernas/barngruppernas storlek. Det kan vi bara göra tillsammans om vi får tillgång till nationella pengar. Men vi hoppas vi får styra både i Sverige och Kumla, fastslog Brorsson.

Att minska grupperna lär sannerligen behövas. Från exempelvis Kumlaby skola har vi fått flera tips om att det är för många elever sett till antalet lärare och i vissa ämnen saknas till och med lärare.

Siffrorna för 2022 pekar mot att Kumla går runt 350 invånare plus. Detta ställer krav på att infrastrukturen utvecklas. Som fler platser i förskola och skola. Vissa partier anser att en helt ny skola bör byggas i Kumla, men Socialdemokraterna lutar åt att det räcker att bygga ut det som redan finns. 

- Det är det vi håller på och utreder nu. Ska vi bygga ut eller ska vi bygga en ny skola. Huvudspåret är att vi har en ROT-renovering för Malmen skola på gång, sade Annica Sjöqvist.

Försenad idrottshall ska byggas

Hur många nya platser inom grundskolan behövs?

- I ett kortsiktigt perspektiv kanske 100 nya platser. Sen över tid kommer det självklart behöva byggas en ny skola i Kumla, men inte de närmsta två, tre åren. Utan då ser vi att fokus är på rot-renovering och att skapa fler platser i de befintliga lokaler vi har, fyllde Andreas Brorsson i.

Ny idrottshall då? 

En sådan har Socialdemokraterna sagt att Kumla behöver och att den vid denna tidpunkt skulle stå klar. Men där har det inte gått som planerat och ett första spadtag är inte ens taget. Kommer det ens någon ny idrottshall i norra Kumla?

- Det kommer ett beslut väldigt snart och därefter förhoppningsvis ett första spadtag inom en snar framtid. Att det dragit ut på tiden beror på att det tagit tid att projektera den, sen har vi velat ha en demokratisk process och ta del av alla föreningars behov och skolan som ska använda den. Dessutom har det varit en orolig omvärld, oklara byggpriser och lite annat som gjort det blivit försenat. Men nu är det på gång, sade Brorsson.

Övrigt då? 

Man vill bygga två nya utegym, i Kumlaby och Åbytorp. Tillsätta en ny fritidsgård. Och ta över driften för Säbylundsbadet. 

Vill ta över badet i Säbylund

Till skillnad från badet i Hällabrottet (Hästhagsbrottet) tillhör inte Säbylundsbadet Kumla kommun. Men det vill man ändra på. 

- Då blir det fler och bättre parkeringar, lite bryggor, bättre ordning och att vi fräschar upp sjön lite, konstaterar Annica Sjöqvist.

- Det här har ju inte varit ett kommunalt bad, men det vill vi ändra på så att det blir lite bättre skötsel. Det är ju hundratals personer som kan besöka det en varm sommardag. Men det har just nu inte förutsättningarna för att ta emot så många personer, fortsatte Andreas Brorsson.

Kvarntorpshögen vill man utveckla på dess topp. 

- Det är väldigt många besökare vid högen, vissa besöker Konst på hög och andra är där för att motionera. Det är en samlingspunkt året runt. På toppen finns idag en sliten liten stuga. Vi vill ge i uppdrag till vårt kommunala fastighetsbolag så att det kan bedrivas en riktigt bra restaurang där, sade Brorsson.

Mycket nybyggande väntar

Då Kumla är en växande kommun måste det även byggas nya bostäder. En stor del av arbetet med att bestämma var dessa bostäder ska ligga är ju redan klart. Inom närmsta mandatperiod handlar det om att få dem på plats. 

Det handlar om cirka 250 nya hyreslägenheter och möjliggöra för minst 25 småhustomter varje år. Man vill även införa ett grönt kort på återvinningscentralen och installera laddpunkter för elbilar på klart fler platser än idag. 

Man vill att Kumla senast 2026 ska ha länets bästa företagsklimat, att Kumla ska ha länets lägsta arbetslöshet, att ingen under 25 år ska leva på försörjningsstöd, utöka antalet platser på sin vuxenutbildning. And the list goes on. 

- Vi vill bedriva politik för vanligt folk helt enkelt, som kommer till nytta i vardagen, summerar Brorsson.

“De vill privatisera mycket”

En sak skiljer sig dock från samarbetspartiet Moderaterna. 

- Vi vill inte privatisera någonting inom vård, skola och omsorg, konstaterade Annica Sjöqvist.

Hur är ert samarbete med Moderaterna då kring den frågan?

- Vi har lyckats att hålla dem stången delvis. De vill privatisera mycket. 

- Men vi vill inte ha in vinster i välfärden. Det är helt emot våran ideologi, avslutade Andreas Brorsson som en avslutande känga till samarbetspartiet.

Annons

kumla