Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kupan i Kumla – gemenskap
och välgörenhet i 20 år

Kerstin Lundqvist Eriksson, och Karimeh Batari synar en matta som ska säljas. Foto: Henrik ÖstenssonKerstin Lundqvist Eriksson, och Karimeh Batari synar en matta som ska säljas. Foto: Henrik Östensson

Den här veckan har Röda korsets lilla second-handbutik i Kumla, Kupan, firat 20 årsjubileum.
– Det som avgjorde att det blev en butik just då var att det blev en lokal ledig, minns Lillemor Nilsson, en av de som var med när det begav sig.

– Det var så att det vid den tiden, i början på 2 000-talet fanns en önskan från Röda korset centralt att det skulle starta Kupan-butiker i kommuncentran och andra mindre mindre städer. Vi började diskutera det i Kumlas Röda-Korskrets och så kom chansen att hyra den här lokalen på trädgårdsgatan i Kumla. Den hade då varit filial till biblioteket, innan det nya biblioteket stod färdigt.

Tanken med butikerna är givetvis att samla in pengar till olika hjälpändamål, men också att faktiskt utgöra en social samlingspunkt.

– Det har blivit mycket pengar, hundratals tusen, genom åren. För det mesta går de till Röda korsets centrala hjälpfond. Men vi kan också öronmärka. I år har vi skänkt över 80 000 till behövande i Ukraina.

Lätt att hitta saker

Redan från början höll butiken öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan klockan 10.00 och 18.00, samt sista lördagen varje månad.

Men hur lyckades ni samla frivilliga och samla ihop saker att sälja?

– Att få folk att skänka saker att sälja har egentligen aldrig varit några problem. Då, som nu var det vi och Navet, som på den tiden låg ute i Hällabrottet. Jag tror folk uppskattar läget. Att det är lätt att stanna här och lämna saker. Vi använde mun-mot munmetoden i början, informerade medlemmar som informerade andra.

Har det varit svårt att bemanna butiken? 

– Nej, egentligen inte. I början var vi betydligt fler medlemmar dessutom. Men jag vet att folk ofta hör av sig för att hjälpa till i butiken, avslutar Lillemor. 

Många vill hjälpa till

Kerstin Lundqvist Eriksson, ordförande i det som numera heter Kumla Röda korskrets, bekräftar att intresset är stort fortfarande:

– Jo, särskilt kvinnor hör ofta av sig och vill hjälpa till. Det är ju så att alla vill ha en fast punkt. En aktivitet att gå till, där man behövs, får ett sammanhang. Inte minst om man är ensam är det viktigt. Att få jobba tillsammans kan vara en aldeles utmärkt gemenskap. Så är det för mig. Jag var ordförande för kretsen i 13 år. Mycket aktiv här. Sedan hoppade jag av när min man blev dålig. Nu är han borta. då har jag kommit tillbaka och blivit ordförande igen. 

Stöd även lokalt

Förutom att dra in pengar hjälper Röda korset ofta Väntjänsten i Kumla. 

– Vi bemannar exempelvis ofta väntjänstens telefontjänst.  Vi fixar också tårtor till alla avdelningar på Kumla kommuns särskilda boenden vid olika högtider. 

Det finns också planer på att kunna hjälpa utsatta i Kumla med matkassar.

– Ja. Vi har svårt att hantera sådant här i den här butiken. Vi tänker oss därför att vi istället att stötta diakonernas verksamhet i Svenska kyrkan i Kumla. De har ju redan i dag en verksamhet som fungerar, vi hoppas att vi ska kunna gå den vägen för att förmedlar hjälp här lokalt, säger Kerstin och skyndar ut i butiken. Det kommer kunder. 

Det är ett stort arbete som läggs ner. Dagarna delas upp i två skift. 2-3 personer är på plats varje skift. 

Röd korset har också stött Ukrainska flyktingar lokalt. De har fått hämta saker saker gratis i butiken, som kläder, husgeråd, elutrustning och liknande.

Bland utbudet finns som vanligt i en Kupanbutik, kläder, mattor, skor, husgeråd inredning och en massa annat.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-12 8:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla