Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Fängslande Kumla har
många syskon på kartan

Kumla kyrka söder om Sala. Bland annat med fina målningar av kyrkomålaren Albertus Pictor. Foto: Magnus ErikssonKumla kyrka söder om Sala. Bland annat med fina målningar av kyrkomålaren Albertus Pictor. Foto: Magnus Eriksson

”Vi sätter Kumla på kartan” kan det heta när kommunen sprätter pengar på jippon som senast med prisade racerchauffören Marcus Ericsson. Men Kumla finns sedan länge på kartan - flera gånger om.

Kumla är självklart störst och vackrast (nåja) bland alla ställen i Sverige som heter Kumla. Det finns ett drygt tjugotal orter, byar och gårdar som bär detta urgamla namn. Från Skurup i Skåne till välbekanta Knutby i norra Uppland.

Troligen började man snacka om Kumla redan på yngre stenåldern, vilket betyder för typ 6 000 år sedan. 

Folk hade kommit över havet, som sträckte sig med vikar ända in i Sydnärke, hade slagit sig ner och börjat odla. Höll kritter. Satt och hacka med sina stenyxor. Frös och svalt men kämpade på. 

Sten på sten för de döda

När urkumlingar dog och deras lämningar begravdes (man brukade bränna liken) tog man för vana att markera graven med sten. 

En sten här och en sten där, det blev gravfält av det, med rösen, stenar på hög som man kallade kummel. Stenkummel.

Kumla betyder helt enkelt ’odlingen vid kumlen’ och med ordet kummel avses alltså resta stenar eller andra gravminnesmärken.  Det är noga utrett i pionjärverket Kumlabygdens historia, del 3 från 1967.

Den som vill känna historiens vingslag kan än idag bestiga fornminnet Kumla högar, en kulle mellan stadens kyrka och bostadsområdet Kumlaby. Den är lite bortglömd trots att den ligger vid en busshållplats på huvudvägen. Men hade det funnits kartor på stenåldern skulle det stått Kumla på just denna gravhög.

Många Kumla i Mälardalen

Men det var inte bara vid Kumla by som de bofasta identifierade sig själva med de dödas minnesmärken. Särskilt i Mälardalen finns det gott om Kumla. Man staplade stenar för sina kära bortgångna och kunde kalla sig för kumlingar på en rad platser (se lista).

I Tyresö kommun, söder om Stockholm, gillar man Kumla skarpt. Där går barnen i Kumla skola och vid Kumla Allé tronar Kumla herrgård (det sägs spöka där) vackert belägen vid Kumlaviken. 

 I Uppsala har man byggt ett nytt bostadsområde och kallar det för Kumla. 

Kumla kyrkby söder om Sala är ett samhälle med flera hundra invånare. Där finns bland annat Sveriges näst äldsta folkhögskola (Tärna) och ett fint tempererat utebad, precis som i vårt Kumla.

Sol och bad vid utebadet i Kumla. Detta är dock inte Djupadalsbadet utan Tärnabadet i Kumla, söder om Sala. Foto: Magnus Eriksson Sol och bad vid utebadet i Kumla. Detta är dock inte Djupadalsbadet utan Tärnabadet i Kumla, söder om Sala. Foto: Magnus Eriksson
Kumlavägen i Dalarna

Kumlavägen behöver man förstås inte ha i Kumla men den finns både i Särna, köldhålet i norra Dalarna, och i en semesterby i Skåne.

Att Kumlaby i Kumla även återfinns på Visingsö i Vättern kan förvåna, allra helst som kyrkan där bär namnet. 

Det råder alltså ingen brist på Kumla på Sverigekartan. Vad som i modern tid definitivt satt Kumla på kartan är givetvis fängelset. Det går inte att undvika – och man kan dra nytta av det. 

Om kommunen behöver en ny slagkraftig slogan för att locka fler bofasta är förslaget självklart:

Kumla, en fängslande kommun!

Not: Den som vill veta mer om Kumlas steniga ursprung kan se film om utgrävningen av Kumla högar presenterad av Örebro läns museum:  https://digitaltmuseum.se/021116806659/kumla-hogar


 Här finns alla
Kumla på kartan

 

Kumla, by öster Torshälla, Eskilstuna 

Kumla, fd gård öster Mjölby

Kumla, gård söder Skurup

Kumla, bostadsområde, Tyresö, söder Stockholm

Kumla, gårdar norr Knutby, Uppsala

Kumla, by nordöst Örsundsbro, Uppsala

Kumla, by norr Köping

Kumla, gårdar norr Glanshammar, Örebro

Kumla, by norr Märsta

Kumla, gård Mörkö, öster Vagnhärad

Kumla, bostadsområde öster Eskilstuna

Kumla, bostadsområde i Hovsta, norr Örebro

Kumla, gård Grillby, öster Enköping

Kumla, gård Brottby, nordöst Vallentuna

Kumla, gårdar norr Vagnhärad

Kumla, gård norr Sigtuna

Kumla, bostadsområde Uppsala

Kumla, gård nordväst Bålsta

Kumla, gårdar, väster Strängnäs

Kumla, bostadsområde Linghem, öster Linköping

Kumla, fd gård, norr Mariefred

Kumla, gård sydväst Eskilstuna

Kumla kyrkby, söder Sala

Kumla by, bostadsområde Färingsö, Ekerö

Kumlaby, by och kyrka Visingsö

Källa: Eniro (det kan finnas fler Kumla-lika ortnamn) 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-12 8:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla