Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Därför förblev inte Stormare kumling

Peter Stormare i en av sina kändaste roller i filmen Fargo som nominerades till sju Oscar året 1996. Peter Stormare i en av sina kändaste roller i filmen Fargo som nominerades till sju Oscar året 1996.

Skådespelaren Peter Stormare har säkert många av er koll på. Men visste ni om hans anknytning till Kumla? Vi kontaktade Stormare och fick svar på mail om hans tid här och vad han vet om staden idag.

Peter Stormare är en av Sveriges internationellt mest kända skådespelare och har verkat i filmer som Fargo, Jurassic Park, Armageddon, Varg och Jägarna 2, för att nämna några. Sedan lång tid tillbaka bor han i Los Angeles.

Familjen flyttade till Hälsingland

Men var levde han sitt första år? Jo, i Kumla. Men varför?

Peter föddes som Peter Storm.

- Peters föräldrar och storebror Thomas bodde i Kumla när Peter föddes 1953. Peters pappa arbetade i Kumla, med vad är det ingen som kommer ihåg. Peters pappa dog för 18 år sedan, svarar Håkan Krantz, som är agent åt Peter Stormare.

På flera platser på nätet, bland annat Wikipedia, står det att Peter Stormare är född i Kumla. Så är dock inte fallet, han är född i Örebro och bodde därefter sitt första levnadsår i Kumla innan familjen flyttade norrut.

- 1954 flyttade familjen till Arbrå i Hälsingland där Peters pappa fick jobb på Bruks Mekaniska Verkstad.

Känner till fängelset och speedway

Någon koppling till Kumla idag finns inte, men lite fakta om staden har Stormare koll på alla fall. 

- Han vet att Kumlabunkern ligger där och att det finns ett speedwaylag som heter Indianerna, svarar Krantz.

För tillfället är Peter Stormare på semester med familjen på Hawaii. Vad händer i karriären framöver då?

- Han spelar in TV-serier och långfilmer i USA och Kanada, men han får inte berätta om dem, tyvärr. Dessutom jobbar han med sina kollegor i bolaget Viking Bros i Los Angeles. De gjorde TV-serien "Swedish Dicks" och jobbar nu på en ny programidé för TV, avslutar Håkan Krantz.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-12-29 18:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.