Gå till innehåll
Kumla
Fyra individer står sida vid sida på en stadsgata.

Ghosoun Karramo, Beatrce Schill, Karl-Johan Karlsson och Lisa Ramström från Bergslagens biståndsförening utanför nya lokalen.

Biståndsförening flyttar till centrala Kumla

Publicerad: 10 April 2024 15:15

Bergslagens biståndsförening flyttar sin verksamhet från Hällabrottet till centrala Kumla. Flytten pågår i detta nu och man kommer att öppna i Kumla lördagen 20 april.

Bergslagens biståndsförening öppnade sin butik i Hällabrottet i början av 2022. Lite mer än två år senare stänger de nu i Hällabrottet och öppnar i centrala Kumla istället. 

Bättre läge och hyra

Vad är främsta orsakerna till flytten?

-Framförallt handlar det om att vi hamnar mer centralt. Alla har inte tillgång till bil och har kunnat ta sig till oss i Hällabrottet. Sen var det även en kostnadsfråga, vi har fått väldigt bra villkor för att hyra lokalen i Kumla, samtidigt som det blev allt dyrare att ha kvar lokalen i Hällabrottet, säger Karl-Johan Karlsson. 

Man står framför en bokhylla fylld med dvd-skivor och böcker.

Karl-Johan har arbetat inom bistånd och secondhand sedan 2011.

Karl-Johan är en av grundarna till Bergslagens biståndsförening. I och med flytten till Kumla stänger verksamheten inte bara i Hällabrottet, utan även den butik man har i Mosås. Man har också en butik i centrala Örebro, den kommer vara kvar. 

-Den här lokalen i Kumla är ungefär lika stor som de i Hällabrottet och Mosås tillsammans. Sen har vi vårt lager i Kvarntorp, det kommer vi att behålla. 

Vill kunna bjuda på mat

En del nyheter planeras i samband med flytten. Bland annat ska man ha ett mindre café. Det har man inte haft tidigare. Man vill även börja skänka mat och torrfoder till de som har det extra svårt. 

-Vi har faktiskt börjat få alltmer förfrågningar av människor som behöver hjälp med mat för dagen och att skaffa saker som blöjor och torrfoder. Det är ganska många familjer från Kumla som hört av sig. 

Hur tänker ni kring det då framöver?

-Det här är spekulationer i sin linda, men förhoppningsvis kan vi bygga upp en buffert av torrvaror som vi ska kunna ge till människor som har det tufft. Maten blir nog svårt att bjuda på varje dag, men nån dag i veckan alla fall. Vi hoppas kunna ha ett samarbete med kyrkan om det. 

Öppnar lördag 20 april

Lokalen som man flyttar till ligger i korsningen Hagendalsvägen/Götgatan. Endast 50 meter från torget. Senaste hyresgäst här var en butik som sålde kläder och skor. Innan dess var det en biljardhall. 

-Det är en bra lokal! Det är lite 70-tals stuk över den, men inte mig emot. Det som kan bli lite problematiskt här är att hålla koll på stölder då det är en större lokal än tidigare. Så där har vi en utmaning att hålla koll. 

Ett annat plus som nämns är att det finns kök. Det har man saknat tidigare. Lördag 20 april kommer man att ha premiär i Kumla.

Annons

kumla