Gå till innehåll
Hallsberg

Viby församling har startat egen begravningsbyrå, den första i länet. Foto: LG Månzon

Kritik riktas mot kyrkans begravningsbyrå

Publicerad: 16 May 2022 17:32

Nu riktas kritik mot att Viby församling startat en egen begravningsbyrå. Den kommer, inte oväntat, från begravningsbranschen själva.

- Kyrkan ska inte blanda ihop sin myndighetsutövning med näringsverksamhet, säger Ulf Lernéus, som är förbundsdirektör vid Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråers förbund som företräder cirka 400 privatägda begravningsbyråer i landet. 

Det var i torsdags förra veckan som vi berättade att Viby församling startat begravningsbyrå i bolagsform. Anledningen var att församlingen ville få fler ben att stå på i ekonomiska tider då antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskat och med det intäkterna. Det är inte många församlingar som tagit det här greppet - blott 14 stycken i hela landet trots att verksamheten pågått sedan 2005. 

Osund konkurrens

Ulf Lernéus hänvisar till att Svenska kyrkans begravningsverksamhet är myndighetsutövning som kyrkan fått i uppdrag av staten att utföra.

- Att då också starta begravningsverksamhet är i högsta grad osund konkurrens, säger han och gör en liknelse med annan myndighetsutövning:

- Tänk om Skatteverket även erbjöd ekonomiska tjänster, eller om du också kunde få verkstadsservice hos bilprovningen efter att ha besiktat bilen. De vet sin roll och att detta är olämpligt.

Ulf Lernéus menat att det blir fel att blanda ihop huvudmannaskap med näringsverksamhet inom så nära tjänster.

- I rollen som själasörjare är det kyrkoherden som åker till anhöriga efter att ett dödsfall skett. Men han kan också sitta på stolen som VD för kyrkans begravningsbyrå. I vilken roll är han då, frågar Lernéus.

- Vilken änka skulle säga nej till kyrkoherden när han erbjuder ”vi kan hjälpa till med allt”. 

“Vi kan hjälpa till med allt”

Enligt Lernéus förekommer sådan aktiv marknadsföring i församlingar ute i landet.

- Vi får heller inte glömma bort att många ringer till Svenska kyrkan med allmänna frågor om gravplats och liknande, och kan då få frågan om ett dödsfall inträffat med följdfrågan ”ni vet väl att vi kan hjälpa till med allt”.

Är församlingarna så pass aktiva?

- Det här är en information de kan ge, säger Ulf Lernéus.

Viby avfärdar kritiken

Frågan har fler perspektiv. Begravningsbyråernas underlag ökar inte, tack och lov kanske det ska tilläggas, och antalet dödsfall ligger konstant på 1 procent av landets befolkning årligen. I ett läge när konkurrensen ökar reagerar branschen. 
- I Kungsör och Fagersta har man tagit 90 procent av marknaden. Det finns inga andra byråer kvar på de orterna, säger Ulf Lernéus.

Benjamin Lundqvist, som är kyrkoherde i Viby församling, avfärdar kritiken. Han säger att det absolut inte kommer att göras en så aktiv marknadsföring som branschföreträdaren beskriver. (Verksamheten startade på allvar först i går, måndag.)

-  Vår begravningsbyrå har ett eget telefonnummer som anhöriga kan ringa, så vi skiljer på allt som har med annan begravningsverksamhet att göra, säger Lundqvist.

Inte blanda ihop saker

Han poängterar också att det inte kommer att göras några förfrågningar hos anhöriga i samband med samtalen kring själavård, efter att ett dödsfall inträffat.

- Det är lika viktigt i vår bransch som i annan verksamhet att inte blanda ihop saker. Det är först när någon anhörig kontaktar oss som vi erbjuder vår hjälp.

Benjamin Lundqvist framhåller ytterligare att det inte sker någon förfrågan hos anhöriga, i samband med själavård.

Frågan utreds 

- Alltså, den sammanblandningen är väldigt viktig att vi inte gör. Vi har ögonen oss när det gäller begravnings- och församlingsverksamheten. Vi är vana att särskilja de intressena. Vi lever hela tiden med olika verksamhetsdelar som vi måste hålla isär. 

Svenska kyrkan utreder just nu om det är lämpligt att församlingarna även har begravningsverksamhet. Verksamheten har pågått i sjutton år, trots att Svenska kyrkan centralt inte tagit ställning till om den är okej. 
Utredningen ska presenteras i höst. Benjamin Lundqvist är hoppfull inför utgången av den. 

- Det lutar åt att man inte bara accepterar kyrkligt ägda byråer, utan att man även tillstyrker dessa. 

Liknande artiklar

Annons

hallsberg