21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Världens bästa Simone trivs toppen i Hallsberg

Simone Niggli har två favoritländer. Hemlandet Schweiz, men även Sverige. Foto: Maude LarssonSimone Niggli har två favoritländer. Hemlandet Schweiz, men även Sverige. Foto: Maude Larsson

ORIENTERING: Sedan några veckor bor Simone Niggli, världens främste damorienterare genom tiderna, i Hallsberg med hela sin familj. Vi gjorde ett hembesök hos Simone som än så länge trivs ypperligt med sin tillvaro i Hallsberg.

En stor och spännande överraskning bjöd Alléskolan sina orienteringselever på inför höstterminen då de anställde Simone Niggli på deltid som instruktör. Simone och hennes familj kom till Sverige i slutet av juli och skall bo här ett år.

Simone Niggli är världens främste orienterare bland damer genom tiderna.

Den svenska naturen lockar Simone

Det var också tänkt att hon skulle hjälpa till i landslaget för att de svenska löparna skulle bli bättre i kontinental terräng, men på grund av covid-19 har det ännu inte blivit så mycket. Hemma i Schweiz jobbar hon också som mentor till fyra talanger.

- Jag är mest van att träna de som är 20 år eller äldre och det är något jag måste tänka på nu. I Sverige tränar man mer i skog och i Schweiz är det mer sprintträning, annars är det inte så stor skillnad när det gäller exempelvis styrketräning och intervaller, säger Simone utanför sin bostad.

Vad gjorde att ni bestämde er för att resa till Sverige?

- Vi har bott i Ulricehamn i ungefär sex månader 2004 och trivs mycket bra med den svenska naturen. Vi har återkommit på tävlingar och har flera goda vänner och har pratat om att det skulle vara ett äventyr för familjen att bo här och nu tyckte vi att tiden passade in. Min man Matthias har ett jobb som han kan sköta på distans och för barnens skolgång passade det bra.

Har nära till det mesta i Hallsberg

Ni pratar bra svenska i familjen hur har ni lärt er det?

- Min man var utbytesstudent på orienteringsgymnasiet i Sandviken under sex månader som 18-åring och jag läser mycket svenska böcker. Och innan vi åkte så hade vi en kompis, som också pratar svenska, som förberedde barnen lite. Vi pratar tyska hemma, men jag kan också engelska och förstår franska och italienska som jag läste på gymnasiet.

Simone och hennes man Matthias utanför huset i Hallsberg. Simone och hennes man Matthias utanför huset i Hallsberg.

Hur trivs du att bo i Hallsberg än så länge?

- Vi bor jättebra! Vi hyr ett hus av en klubbkompis som ligger perfekt med skogen utanför knuten, med cykelavstånd till Alléskolan och nära till barnens skola på Långängen. För barnen är det lite annorlunda att gå i svensk skola. Det är kortare skoldagar, mindre läxor och lunch i skolan. I Schweiz går barnen i skolan från kl 07.30-12 och sedan går de hem och äter lunch med någon i familjen, därefter fortsätter skolan kl 13.30-16.

- Och vi trivs väldigt bra med. Våra barn har redan fått kompisar i skolan och min man Matthias jobbar med att planera och förbereda för en World Cup tävling nästa år i Schweiz och han har även börjat planera för VM 2023 och hur det tekniska där skall fungera.

Hela familjen tävlar

Vad har du för intressen på fritiden förutom orientering?

- Vi i familjen tycker mycket om att vara ute i naturen och vandrar mycket. Tidigare spelade jag klarinett, men nu spelar jag piano och vår dotter Malin spelar gitarr och vi har lektioner via Skype med de tränare vi har hemma. Jag läser också mycket böcker.

Hela familjen tävlar nu för OK Tisaren, alla tre barnen och även Simone och Matthias.

- Från 2012 tävlar jag för OK Tisaren och vi känner oss väl mottagna. Det är extra roligt att så många kommer på träningarna även fast tävlingarna har uteblivit i år.

Simone har vunnit otroliga 23 guldmedaljer på VM och därtill massa från EM, World Cup och annat. Det är inte konstigt att hon under lång tid rankades som världens bästa. Kan hon välja ut någon merit av alla som sticker ut?

- Det jag är mest stolt över är att jag har tagit guldmedalj på alla VM från 2001 fram till 2013, förutom de år barnen föddes 2008 och 2011. Extra roligt var det när jag tog medaljer på alla discipliner i VM i Schweiz 2003 och även VM i Japan 2005, avslutar Hallsbergsbon Simone Niggli.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-16 13:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.