Gå till innehåll
Hallsberg

Rektor Lisa Rosander och Iréne Lejegren (S) tog spadtag till tonerna av trombon. Foto: Henrik Östensson

Spadtag för ett nytt
danshus på Kävesta

Publicerad: 2 June 2022 11:53

I dag togs ännu ett första spadtag på Kävesta Folkhögskola. Det fick symbolisera byggstart för ett efterlängtat bygge av ett nytt danshus som projekterats ända sedan 2015.
– Det är efterlängtat. Vi har sexton danselever, vårt nuvarande danshus är egentligen för trångt, sa Lisa Rosander, rektor på skolan.

Det blev en förmiddag där till och med solen kom fram lite när Lisa Rosander tillsammans med Iréne Lejegren (S) ordförande för regionala tillväxtnämnden klev upp på en grushög för att ta ett gemensamt symboliskt spadtag. Morotskaka och kaffe fanns framdukat och skolans elever och personal hade slutit upp. Fattas bara, det var den första gemensamma större samlingen sedan pandemirestriktionerna försvann.

David Ringvall Axelsson från Näshulta i Sörmland  och Anna Hellquist från Lund har gått danslinjen.

Det nya dansbyggnaden ska fylla flera syften. Det blir dels lokaler för danslinjen, med flera danslokaler, bland annat en dansscen, med plats för hundra sittande åskådare. I huset blir det också en allmän gymnastiksal, som hela skolan ska kunna använda. Något skolan saknat sedan den gamla gymnastiksalen gjordes om för att rymma Konst – och formlinjens verkstäder.

950 kvadratmeter

– Totalt blir det ungefär 950 kvadratmeter. Huset ska byggas ihop med vårt befintliga danshus. Självklart blir det också ytterligare omklädningsrum och grupprum, fortsätter Lisa Rosander.

Skolan har 180 elever. Ungefär hälften utgörs elever som går allmän kurs för att läsa upp gymnasiebetyg. Resten går danslinjen, musiklinjen och Konst-form, med fördjupningsår. Dessa program är direkt förberedande för högre studier.

Går till högre utbildningar

Nästan 90 procent av danseleverna söker sig också till högre studier efter Kävesta. Vi kunde fånga två av dem, David Ringvall Axelsson från Näshulta i Sörmland  och Anna Hellquist från Lund.

– Jag ska studera i München, på Iwanson International School of Cotemporary. 

– Och jag ska gå på en Yrkesdansarutbildning i Göteborg, berättar Hanna.

David berättar att han upptäckte dansen rätt sent i livet, när han var 20.

– Då först förstod jag vad jag ville ägna mig åt. Men jag har åkt en hel del konståkning tidigare

Började tidigt

Anna däremot, började dansa som sexåring.

– Dansen har varit mitt liv länge, men framför allt på fritiden. Nu hoppas jag att det ska bli mitt yrke. 

Vad har året på Kävesta gett er?

– Massor, självförtroende, en massa stöd, hjälp, men också riktigt tuffa utmaningar, precis som det ska vara. Ett sammansvetsat lärarteam, som kan möta inviduella behov.

Anna fortsätter.

– Det har varit otroligt givande. både utbildningen och att bo här på internat, delta i gemenskapen. Minnen för livet.

Nu tänker ni er en karriär inom dansen. En dum fråga kanske, men hur länge kan man jobba med dans uppe i ålder? Det är ju lite som en idrottskarriär?

– Absolut, Man jobbar ju med kroppen som ett redskap och det gäller ju att ta hand om den, så man inte sliter ut sig. Visst pensionerar sig en dansare tidigare än normalt, men pensionsåldern ökar. Vi ser allt fler äldre dansare, avslutar David.

Kävesta Folkhögskola ägs och drivs av Region Örebro län, som också driver Fellingsbro Folkhögskola. Danshuset i Kävesta kommer kosta 36 miljoner kronor om budgeten håller. Huvudentreprenör är Bygg Nor AB

Så här ser det nuvarande danshuset ut. Det ska byggas ihop med det nya, därför har man plockat ner panelen på ena sidan.

Annons

hallsberg