Gå till innehåll
Askersund / Utryckning

Utsläpp av olja vid
Hammar kan ta
tid att sanera

Publicerad: 9 August 2024 9:02

Under någon vecka har SOS-alarm flera gånger larmats om oljeutsläpp i vattnet i Hammar, i anslutning till industriområdet, där glasbruket låg.
– Det verkar vara tjockolja, råolja eller något liknande. Vi vet ännu inte säkert vad källan är. Men en hel del pekar på att det är gamla miljösynder som nu börjat läcka till följd av det rekordhöga vattenståndet i sjön, säger Rickard Andersson på samhällsbyggnadsförvaltningen i Askersunds kommun.

Det var flera personer som både ringde till SOS-alarm och kommunen. Under flera dagar vidtogs inga större åtgärder, man trodde nämligen  att larmet gällde alger och algblommning.  Bakgrunden är att flera larmat om oljeutsläpp som visats sig vara algblomning. I detta fall fanns dock bilder från privatpersoner på vad som såg ut att vara oljeklumpar.

Sedan några dagar står det helt klart att det mycket riktigt handlar om ett utsläpp av något som verkar vara råolja, eller tjockolja.

– När vi insåg att det kunde vara olja kallades räddningstjänsten in, fortsätter Rickard Andersson.

Kustbevakningen har flugit

Så här berättar  Daniel Langenbach, regional insatsledare på Nerikes brandkår:

– Vi har konstaterat att det är tjockolja, råolja  eller liknande det handlar om. 

Men det var inte helt uppenbart från början, trots att både vi på räddningstjänsten och kommunen kontrollerat skimmret på vattnet. Det pågår algblommning och från marknivå så va det svårt att få en överblick av vad det handlade om.

Men under onsdagen så bestämde jag mig för att koppla in Kustbevakningen för att bedöma bilder vi tagit.

Från kustbevakningen var man också osäker, men man bestämde sig för att flyga över området med ett av sina flygplan och kunde då konstatera att det är ett utsläpp av olja.
Nerikes Brandkår och kommunen ser nu det hela som en pågående saneringsinsats som kan komma att ta lång tid.

– Man har lagt ut länsar som ska förhindra att oljan sprider sig i sjön,  fortsätter Rickard Andersson.

Oklart vem som är ansvarig 

– Vi håller på att utreda varifrån oljan kommer och vem som eventuellt kan vara ansvarig för utsläppet. Mycket talar för att det är något som legat mycket länge i marken, men som nu börjat läcka. Vi är givetvis inte säkra på orsakerna. Men ett troligt scenario är att det rekordhöga vattenståndet i sjön helt enkelt gjort att oljan, eller vad det nu är börjat läcka.

Ni är inte helt säkra på vad det är?

– Nej, något slags petroliumbaserad förorening som påminner om råolja, tjockolja, som klumpar sig i vattnet är väl vad vi vet.

Enligt vad Sydnärkenytt erfar har det förr i tiden funnits ett intag för råolja, tjockolja nära utsläppet. En teori skulle kunna vara att vatten, på grund av det höga vattenståndet, helt enkelt nått in i gamla rör och tankar och sedan börjat skölja ut oljerester i sjön. Intaget är alltså rester från tidigare verksamhet på området.

Vad händer nu?

– Räddningstjänsten sköter det akuta. Ser till att oljan ringas in och att läget, så långt det är möjligt, inte förvärras. Vi jobbar för att utreda och hitta källan.

Kan det bli tal om en marksanering? Att man måste gräva upp och ta bort förorenade massor?

– Det är för tidigt att säga. Vi måste först vara säkra på varifrån oljan, eller vad det nu är, kommer. När det gäller ansvarsfrågan hade det varit enklare om det varit ett färskt utsläpp. Nu måste vi göra en del efterforskningar.

– En lärdom för oss är att kanske tidigare komma upp i luften och bedöma, det blir mycket tydligare, fortsätter Daniel Langenbach på Nerikes Brandkår.

– Vi var ute och sökte av många vikar och bryggor och det var inte helt tydligt vart oljan kom ifrån. 

Annons

askersund