03 Juni 2020
Tipsa: 070-557 67 92

"Skyllbergsmodellen" - en väg till framgång

Sanjin Kozomara och Erik Gunnarsson presenterade fotbollshandboken Sanjin Kozomara och Erik Gunnarsson presenterade fotbollshandboken "Skyllbergsmodellen". Foto: Weine Ahlstrand

Det blåser kraftig medvind inom Skyllbergs IK:s ungdomsverksamhet. Nu har klubben lanserat en egen tränarhandbok, ”Skyllbergsmodellen”, om hur man bäst lär ut fotboll till barn och ungdomar. I vissa delar går klubbens idéer på tvärs mot fotbollsförbundets rekommendationer.

Boken är skriven av klubbens ungdomstränare Sanjin Kozomara.

– Vi kände att det behövdes en röd tråd i klubben där tränare, ledare, styrelse, spelare och även föräldrar drar åt samma håll. Att vi ”talar samma språk”, förklarar författaren.
– Sedan var det ganska lätt att få ihop innehållet i skriften. Jag utgick helt enkelt från mitt eget lag.

En framgångssaga

Och det pojklaget är en riktig framgångssaga som inleddes för fem år med att Sanjin Kozomara började sin bana som tränare i SIK. Med två unga spelare! Idag har samma lag cirka 30 spelare i åldern 13-14 år och rankas som ett av de tio bästa i Sverige i sin åldersgrupp. Upptagningsområdet är från Kumla i norr till Motala i söder och ungefär samma avstånd från öst till väst.

Under våren inbjöds laget in till Future Cup Elit i Göteborg där man bland annat besegrade Brommapojkarna 2 och i även placerade sig bra totalt. BP som är en toppklubb inom svensk ungdomsfotboll har följt SIK-lagets utveckling och har nu bett att få möta laget i en träningsmatch i Örebro i september.

Sanjin Kozomara, uppskattad ungdomstränare i SIK.

– Killarna presterade långt över förväntan. Nu vill BP ha revansch, säger Sanjin med ett leende.

I hemmaserien leder SIK-laget stort efter vårsäsongen. Fem segrar och målskillnaden 22-3.

Får fler och fler spelare

Men åter till handboken. Vid den officiella lanseringen vid Skyllbergsvallen fylldes klubblokalen av ledare och föräldrar. Erik Gunnarsson, kassör och ledare i klubben berättade om bakgrunden till boken.

– Andra klubbar tappar spelare och vi har också brottats med samma problem. Men sedan en tid tillbaka ser vi ett trendbrott, vi får fler och fler spelare. Med boken vill vi ge riktlinjer och inspiration till våra värdefulla tränare. 

Boken ”Skyllbergsmodellen” innehåller idéer och konkreta tips till tränare. Här behandlas olika utvecklingsfaser; nybörjarfasen (5-8 år), inlärningsfasen (9-12 år), utvecklingsfasen (13-16 år) och lite kort om prestationsfasen (17-21 år). Träningstips ges för de olika faserna.
Boken förmedlar även en gemensam vision för klubben, för såväl ledare som spelar och föräldrar. Här behandlas allt från bollmottagningar till hur man beter sig på och utanför planen.

”Håller inte med förbundet om allt”

”Skyllbergsmodellen” har sin grund i Svenska Fotbollsförbundets ledarutbildning. Men på några punkter går SIK emot förbundets rekommendationer.

– Ja, vi håller inte med förbundet om allt, förklarar Erik Gunnarsson och Sanjin Kozomara.

Framför allt handlar skillnaden om hur mycket unga fotbollsspelare ska träna. Förbundet menar att 13-14-åringar bör träna fotboll en gång i veckan för att hinna med även andra sporter, medan SIK rekommenderar sex timmar i veckan för de som vill. ”Fortfarande vill vi i SIK uppmuntra våra spelare att hålla på med andra sporter”, sägs det dock i skriften. 

Skyllberg bruks Gustaf Svensson ställde den klurigaste frågan, med ett leende ska sägas: ”Genom boken lär ni ju konkurrenterna hur de ska göra. Är det så klokt?”

– Jag tycker att vi i så fall ska vara stolta och sträcka på oss om andra vill härma oss, förklarade Sanjin Kozomara.

Ska bli lärare

Han är en uppskattad och engagerad tränare som samlat sina tankar om hur ungdomars fotbollsutbildning ska gå till. Han har fått tränarerbjudanden från andra klubbar, både i Sydnärke och i Örebro. Men han är Skyllbergs IK trogen.

– Jag vill följa mina grabbar, sedan får vi se. Fotboll är roligt men allra viktigast är ändå mina studier till matte- och fysiklärare. 

Samtidigt med boklanseringsceremonin i klubblokalen pågick träning utanför. Massor av ungdomar, från fem till fjorton år, lekte och spelade trots ett ihärdigt regnande. Mest grabbar men även några tjejer.

Snart fyller klubben 100

Mer om Skyllbergs IK:

Damlaget leder sin division 3-serie. Fem segrar och en oavgjord och målskillnad 15-2.
Klubben har i många år drivit den populära Sportlovscupen i Närlundahallen. Från och med i år byter cupen både vecka och namn. Nu spelas cupen istället under höstlovet och får då namnet ”Höstlovscupen”.
2022 firar Skyllbergs IK 100 år. Redan i höst börjar förberedelserna för det stora jubileet.

Ungdomsträning pågår på Skyllbergsvallen. Foto: Erik Gunnarsson
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-14 9:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.