08 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Jonglören Tomas har ett moppemuseum

Några av mopparna som Thomas renoverat tilll nyskick och gärna tar en tur på. Foto: Olle WidellNågra av mopparna som Thomas renoverat tilll nyskick och gärna tar en tur på. Foto: Olle Widell

Tomas Dahlén med förflutet som cirkusartist har öppnat mopedmuseum i den gamla IOGT-lokalen i Sänna (nära Hargebadet). Men även bilar får plats - och landets snabbaste flak-MC.

Askersunds Veteranbilsklubb försöker förlägga sina månadsmöten till något motormuseum. Juli månadsmöte ägde rum på onsdagkvällen vid ett nyöppnat mopedmuseum i Sänna/Hammar. Det drivs och ägs av Tomas Dahlén, som är bosatt på platsen sen några år. 

Tomas Dahlén gillar att meka och samla.

Tomas Dahlén har tidigare arbetat på Nokia i Motala, drivit cirkusskola i 20 år, uppträtt och turnerat med familjen och Cirkus Mixi. Akrobatik, jonglering, balanskonster, cykelkonster trapetsnummer och eldslukning med mera stod på programmet. Det som började som en hobby blev hans yrke en tid. 

Allt är körbart

Ett annat intresse som han haft sedan barnsben är motorintresset. 

- Jag har alltid tyckt om att pilla och arbeta med motorer. Jag har samlat på mig en del men inte haft någon möjlighet att visa dem tidigare. Nu har jag köpt den lokal som varit IOGT-lokal och biograf här tidigare och där kan jag visa min samling.

- Allt i lokalen är i körbart skick och när jag kom över det var inget i ordning eller i utställningsskick, berättar Thomas, som själv åker mopperallyn så många han hinner. 

En Zirkelbachare

Förutom mopeder och lättviktare har han en bilsamling: två Renault, en Rolls Royce och två Porsche 928, en röd och en guldfärgad. I vindrutan på den röda står namnet Zirkelbach. 

Det namnet är mycket känt i motorkretsar. Josef Zirkelbach är bilbyggare med Porsche som specialitet. Han började i liten skala i mitten av 80-talet i Hässleholm och företaget växte. Som mest levererades 100 bilar per år.

Konceptet var följande: Ny tysk sportbil tas till Sverige, förädlas och byggs om efter kundens önskemål och levereras till kunder runt om i världen, de flesta i USA. Kunden får det han vill, färg, inredning, utrustning, utseende och motorstyrka. Det finns ingen prisgräns uppåt. 

Den bil som Tomas Dahlén har och som Josef Zirkelbach byggt om är röd och breddad till två meter, har 15 tums däck och över 300 hästkrafter. 

För den motorintresserade finns mycket att titta på och imponeras av. Museet är öppet dagligen när ägaren är hemma. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-01 20:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.