Gå till innehåll
Sydnärke
Ett blåvitt tåg färdas längs spåren.

Målartågen får ny operatör igen.

Ny operatör tar över
regiontåg – MTR sägs upp

Publicerad: 22 February 2024 13:03

Mälardalstrafiken, Mälartåg, som bland annat trafikerar Hallsberg - Stockholm och Örebro - Stockholm, säger upp avtalet med bolaget MTR i förtid. MTR har kört tågen sedan 2021. Det blir istället ett annat multinationellt bolag som tar över trafiken, Franska Transdev.

Mälartågen är de moderna, blå vita och röda tågen med två våningar. MTR som kört sedan 2021 säger själva att det inte kan hantera avtalet finansiellt långsiktigt. En orsak kan vara att avtalet tecknades före kriget i Ukraina och inflationen. MTR vqr fårn början Hong Kongs tunnelbanebolag, men har expanderat över hela världen, med hundratals dotterbolag.  Försöker man hitta uppgifter om ägarskap på internet kan man läsa sig till att 76 procent av bolaget ägs av Staten (Hong Kong). Men Hongkong är inte en stat utan en självstyrande region i Kina. I grunden torde därmed kinesiska staten vara verklig majoritetsägare.  

Ett annat multinationellt bolag

Transdev som tar över trafiken är ett liknande jättebolag som expanderat över stora delar av världen genom att köpa upp andra bolag, allt från mindre bussbolag till stora kollektivtrafikskoncerner. Bolaget har sitt säte i Paris.

Vi har skrivit om Transdev i Sydnärkenytt tidigare. Då var de ett av de bolag som körde skolbuss i Askersunds kommun.

MTR har har sedan de tog över trafiken i december 2021 haft problem. Det har handlat om föreningar och inställda tåg på grund av personalbrist och planeringsproblem. Bolaget har också fått mycket kritik för dålig arbetsmiljö. Dessutom har förlusterna varit stora. Man har haft liknande problem med lokaltrafiken i Stockholm, som MTR också kört. Även det avtalet är uppsagt i förtid.

MTR kör också röda snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg. Även den trafiken går med stor förlust

Mälardalstrafiken ägs av regionerna i Stockholm, Sörmland, Örebro län, Östergötlands län, Västmanland och Uppsala län.

Annons

Nyheter