13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Metodistkapellet som blev restaurang

Frida Broberg vid det gamla kapellet, numera restaurang. Foto: Henrik ÖstenssonFrida Broberg vid det gamla kapellet, numera restaurang. Foto: Henrik Östensson

– Trots Corona har vi ökat antalet gäster den här sommaren, landsbygden är i ropet under Coronapandemin, det hävdar Frida Broberg krögare på Rönne Kapell i Rönneshytta.

Frida tar emot i själva restaurangen, inhyst i den gamla gudstjänstlokalen. Känslan av bönhus finns på något sätt kvar i väggarna, fast där det förr var kor, altare och dopgrav är det nu bardisk. Miljön är speciell, hemtrevlig.

– Vi köpte Rönne kapell 2012. Vi bor bara 500 meter bort och hade varit här och tjuvkikat lite. Det här stället var så vackert, men förfallet och igenväxt, berättar Frida Broberg, som driver Rönne Kapell tillsammans med sin man Sebastian.

Kapellet blev till salu

– Vi fick höra att kapellet, som var kyrka för en metodistförsamling, var till salu.

Det fanns bara tre-fyra aktiva kvar i församlingen, medelåldern var hög. Man orkade helt enkelt inte med kapellet längre.

– Församlingen ville inte att det här skulle bli bostad utan en samlingsplats på något sätt, även fortsättningsvis, fortsätter Frida.

Hon och Sebastian hade redan provat på kaféverksmahet hemma på gården, i Fridas keramikverkstad. Frida är nämligen också keramiker. Det gamla kapellet skulle fungera perfekt som kafe och en plats att sälja keramiken, ansåg de och slog till.

– Sommaren 2012 hade vi lite provsommar. Vi hade sommarkafé här utan rinnande vatten och avlopp. Sådant fanns nämligen inte i huset. Det fungerade och vi bestämde oss för att satsa.

Efter det följde flera år av ombyggnad och restaurering av det gamla kapellet. Det blev ett riktigt restaurangkök, samt, givetvis, vatten, avlopp och annat som behövs i en sådan verksamhet som Frida och Sebastian tänkt sig.

– 2015 öppnade vi igen, som riktig restaurang. Vi har sedan haft café dagtid och bistro, med a´la carte kvällstid. Inför i år så kände vi att vi hittat formen, visste vad vi ville. Vi satsade och anställde vår kock Will.

Corona förändrade

Corona gjorde sedan att krögarparet fick lov att börja fundera över hur man skulle göra, tänka om. Det fanns massor med planer och inbokade arrangemang, artister. Allt sådant fick givetvis ställas in.

– Vi rådgjorde med kommunens hälsvårdsinspektörer och ordnade efter deras råd. Vi får ta emot så många vi vill, bara avståndet mellan folk hålls, och ingen trängsel, det klarar vi. Vi har ju gott om plats ute,

Det kokade ner till att ha öppet mellan 11 och 16.00 under sommarsäsongen.

– När vi öppnade i april var vi givetvis oroade. Vi hörde ju redan då om tömda restauranger och hotell i städerna. Men det har fungerat för oss. Vi har haft mer folk här än någonsin, tjänat pengar. Vi är mycket glada och ödmjuka inför det. Vi vet ju att andra kollegor haft en mycket tuff tid.

Frida menar att landsbygden, det nära, utflykter i hembygden, fått ett uppsving under pandemin.

Uppsving för landsbygden

– Men det tror jag. Här finns ju utrymme, frisk luft och ingen trängsel. Sedan tror jag också många förstått att värdera det man har nära och gärna gynnar krögare i sin närhet. Jag kan bara se till oss själva. När vi skulle fira vår bröllopsdag i år valde vi att åka och vi hotell i Haddebo, bara ett par mil bort.

Det faktum att folk rest mindre och stannat hemma i grannskapet har kanske också påverkat.

Förutom hembakt kaffebröd, surdegsbröd och smörgåsar finns också mat i det gamla kapellet.

– Vi brukar ha ett par olika fina lunchrätter. Sedan är vi lite välkända för vår tomatsoppa. Den är stående på menyn, säger Frida.

Den gamla, enkla klockstapeln finns kvar utanför kapellets ingång.

Händer det att ni ringer på klockan?

– Jag faktiskt. Ibland har vi bröllop här. Då passar klockan perfekt.

Frida visar den gamla pastorsbostaden, där hon bland annat ställer ut och säljer sin keramik.

– Det är ett vackert hus, men det hade förfallit, taket läckte, när vi kom in i bilden. Jag är på något sätt uppfylld av ödmjukhet över att få förvalta det här. Kapellen, frikyrkorna var viktiga i bygden, folk samlade här, en vacker plats på en höjd. Det är fortfarande en samlingsplats, avslutar hon.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-17 9:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.