28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fler hundar överlever cancer – så kan du upptäcka knölar på din hund

Pressbild. 

Tidigare avlivades många hundar som fått cancer men nu finns nya, både effektivare och skonsammare behandlingsmetoder, som gör att många hundar blir symptomfria och kan leva ett bra liv trots sin sjukdom. Detta meddelar Anicura i ett pressutskick.

Att upptäcka tumörer i tid kan dock vara avgörande för en lyckad behandling. Därför lanseras nu ”AniCuras knölkoll” med tips om hur du själv kan känna igenom din hund för att hitta knölar.

Varannan hund drabbas

Våra husdjur lever allt längre, vilket är en anledning till att cancer bland hundar ökar. Ungefär varannan hund över åtta år drabbas av tumörer, som också är den vanligast dödsorsaken bland hundar.

En cancerdiagnos behöver dock inte innebära slutet eftersom det idag finns både effektiva och skonsamma cancerbehandlingar för husdjur.

- Målet är att förbättra livskvalitén eller förlänga ett bra liv för hunden där vi bedömer att det går, antingen med kirurgi eller medicinsk behandling. Vilken behandling man väljer beror på flera olika faktorer och framförallt vilken typ av tumör det är. Hundar mår i allmänhet bra även under en cellgiftsbehandling och vi ser inte alls lika mycket biverkningar hos djur som vi gör hos människor, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

Går att hitta tumörer med handen

Det finns flera orsaker till att hundar får knölar och ojämnheter i huden, och i många fall är de ofarliga. I en del fall kan det dock röra sig om en elakartad tumör, så om du hittar en knöl i huden hos din hund är det bäst att kontakta en veterinär för att få den undersökt. 

- Vid en tidig diagnos kan idag allt fler hundar bli helt botade. Genom att regelbundet känna igenom hela hunden är det lättare att upptäcka om något känns annorlunda. Alla sorters cancertumörer känns förstås inte på utsidan, men flera vanliga tumörer som hudtumörer och juvertumörer kan man ofta känna med handen, säger Sandra Douglas.

Vissa hundraser har högre risk att utveckla cancer än andra. Generellt sett får större hundar tumörer tidigare i livet än mindre hundraser.

- Redan när man skaffar hund är det bra att känna till vilken typ av sjukdomar som oftare drabbar just sin ras. Då vet man som djurägare om man behöver vara extra uppmärksam, säger Sandra Douglas.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-21 15:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.