Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tibast, årets växt i Sverige, blommar nu!

Blommande Tibast (Daphne mezereum) Foto Ivar Leidus https://commons.wikimediaBlommande Tibast (Daphne mezereum) Foto Ivar Leidus https://commons.wikimedia

En av de första växterna som blommar om våren är tibast. Den blommar på bar kvist i mars-april. I Örebro län har den blommat ett tag i de södra delarna, medan den precis börjat i Bergslagen.

Tibast har rosa blommor som doftar underbart och lockar till sig några av de insekter som precis har vaknat efter vintern. Efter blomningen får den röda giftiga bär och hela växten är mycket giftig.

Det berättar Örebro läns botaniska sällskap (ÖLBS) i ett pressmeddelande.

Fridlyst i länet

Tibasten växer i kalkrika marker, gärna i lövrika skogar, hagar och bryn. Den är inte vanlig men man hittar den här och där i hela länet. Den är fridlyst i Örebro län.

I år har Svenska botaniska föreningen utsett tibast till årets växt. Det innebär att man uppmärksammar denna växt särskilt under året och vill att så många fynd som möjligt rapporteras. På det sättet hoppas man få bättre kunskap om artens utbredning och om den har ökat eller minskat utifrån vad man tidigare vet.

Berätta om fynd

Örebro läns botaniska sällskap vill gärna uppmärksamma tibasten här i länet. Vi vill uppmuntra alla som ser tibast att rapportera sina fynd, antingen genom att höra av sig till ÖLBS eller genom att rapportera direkt till hemsidan www.artportalen.se.

Om man rapporterar till ÖLBS ska man berätta om var den växer, om möjligt ange koordinater för platsen och gärna också skicka med ett foto. Rapporten skickas till teveronikan@gmail.com.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-23 15:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.