Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Vad gör egentligen
muslimerna under Ramadan?

Nada Murad, 13 år, tycker inte det är jobbigt med fastan under Ramadan. Foto: Henrik ÖstenssonNada Murad, 13 år, tycker inte det är jobbigt med fastan under Ramadan. Foto: Henrik Östensson

Just nu pågår firandet av Ramadan bland muslimer i hela världen och i Sydnärke. Firandet följer en speciell kalender, som är unik för varje land. Den mest centrala delen i firandet är den en månad långa fasteperioden.
– För oss är Ramadan den bästa tiden på året. Ett sätt att komma närmare gud, vara mer generös och tänka på de som har det sämre, lever i fattigdom, berättar Eyad Saleh som bor i Hallsberg.

Vi följde med Eyad till Syriska kulturföreningen där vi träffade imamen Hazem Al Hariri från Örebros moské, i Vivalla, som berättar om varför man firar Ramadan.

– Under Ramadan fastar man. Det är viktigt. Fastan renar oss i tanken och får oss komma närmare gud, en uppoffring. Generositet, att ge till de som behöver är också också extra viktigt under fasteperioden. Tanken är också att man, genom detta ska förstå och känna hur de som lever i stor fattigdom, med för lite mat och vatten har det.

Hazem Al Hariri, imam, berättar om varför muslimer firar Ramadan. Foto: Henrik Östensson Hazem Al Hariri, imam, berättar om varför muslimer firar Ramadan. Foto: Henrik Östensson

Det som för många svenskar framstår som speciellt är ju att ni under Ramadan är vakna och äter under natten.

– Ja, fast mer viktigt är också att vi ber. Normalt ber vi troende muslimer fem gånger under dagen. Men under Ramadan ber man också 11 gånger under natten. Men alla böner är inte obligatoriska. Många ber bara fem gånger under natten.

– Ramadan är en tid där man så att säga tränar sig extra mycket från att hålla sig borta från att säga fula saker eller göra dåliga saker, synder, vi kanske lite till mans gör annars. Som att ljuga, baktala, sprida skvaller eller andra dåliga handlingar, säger Eyad Saleh.

Hazem Al Hariri fortsätter:

– Att ge till fattiga, de som behöver, vara generös, är alltid viktigt för oss muslimer, men extra viktigt under Ramadan. Man säger Ramadan Kareem, som betyder ungefär generös Ramadan till varandra.

En rolig tid

Men hur orkar man, blir ni inte trötta av att vara vaken och be så mycket på nätterna?

– Nejdå. Man vänjer sig. Man sover ju mellan bönerna. Det är roligt också. Man ser fram emot det, en rolig tid, bästa på hela året. På något sätt ger det en energi, säger Nada Murad, som bara är 13 år, men deltar i fastan, under Ramadan.

– Jag sover bra, sedan väcker mig mamma när vi ska be, fortsätter hon.

Blir du inte trött i skolan?

– Nejdå. Det är ju bara en månad.

Barn under 12 år behöver inte delta i fastan, inte heller sjuka, gamla och gravida.

Äter ni något speciellt på natten under själva fastetiden?

– Ibland, men mest är det nog sådant vi äter i vanliga fall. Men när vi bryter fastan blir det festmat.

Som flicka besöker sällan Nada moskén.

– Nu är moskén stängd för pandemin. Men jag är inte där annars heller. Det är män som samlas där.

Speciell kalender för Ramadan

Man ska alltså avhålla sig både från att dricka och äta under dagen. Röka och idka samlag ska man också avhålla sig från under fastetiden.

Efter solens nedgång och kvällsbön bryter man fastan. Vad många inte vet är att de som firar Ramadan följer en speciell kalender för detta ändamål.

– Ja, den ser olika ut för olika länder. Solens upp- och nedgång ändrar sig ju lite för varje dag så här års. Det innebär att tiden när vi har kvällsbön och bryter fastan blir senare och senare för varje dag. I dag måndag exempelvis ber vi kvällsbön 20.23. Sista dagen man fastar, 12 maj, infaller bönen 21.18, fortsätter Hazem Al Hariri.

Ramadan flyttar i likhet med vår kristna påsk. Nästa år infaller den en vecka tidigare ungefär. Den kan dock till skillnad från påsken infalla året runt.

– Det blir lite jobbigt när Ramadan infaller på sommaren i Sverige. Natten är kort, men dagen och fastan lång, ler Hazem.

Ärkeängeln Gabriel kom till Muhammed

Men vad är det egentligen ni firar under Ramadan?

– Lite förenklat kan man säga att vi firar att Koranen, vår heliga skrift, kom till vår profet, Muhammed. Det skedde för 1400 år sedan, fortsätter Hazem Al Hariri.

Enligt den islamiska tron uppenbarade sig ärkeängeln Gabriel, som förekommer även i kristen tro, i Koranens första verser för Muhammed. Just det ska ha skett under en natt, som kallas allmaktens natt, Laylat al-Qadr. Syrierna, som är sunnimuslimer, tror den inföll den 27:e natten i fastemånaden Ramadan. De mest troende ber då hela natten.

Fastan avslutas som sagt den 12 maj, efter solens nedgång. Då blir det en fest för att fira att fastan bryts, festen kallas Eid, eller Eid al fitr. Den varar ett helt dygn, från kvällen den 12:e till kvällen den 13:e.

– Då samlas vi, umgås, och äter gott. Rätterna varierar lite från land till land. Men vi syrier äter gärna kött, ris, mandlar och olika sötsaker, som baklava. Jag vet ju att många svenskar äter gott vid exempelvis påsk och jul. Eid är vår viktigaste mathögtid, avslutar Hazem Al Hariri

Fem grundpelare

Islam har fem grundpelare. Kanske lite jämförbart med det som i kristen kallas sakrament. Alltså saker man som god muslim ska hinna med och göra under livet

Trosbekännelsen som kallas Shahadah

Tidebönen, att be fem gånger om dagen, kalls Salah

Allmosor till de fattiga, kallas Zakat. Många ger 2,5 procent av sina samlade tillgångar, sin förmögenhet.

Fasta under Ramadan. Kallas Sawn eller Siyama

Man ska vallfärda till Mecka en gång i livet, kallas Hajj.

Syriska Kulturföreningens Ramadankalender. Den varierar för olika länder och faktiskt också var i vårt land man befinner sig. Syriska Kulturföreningens Ramadankalender. Den varierar för olika länder och faktiskt också var i vårt land man befinner sig.

Fotnot:

En imam är närmast islams motsvarighet till kristendomens präster.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-19 16:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.