Gå till innehåll
Lekeberg

Här är representanter för föreningarna som fick utdelning. Foto: Privat

Sju föreningar får dela årets vindbonus

Publicerad: 23 March 2022 13:03

I måndags kväll fick fick sju föreningar en årlig vindbonus från energibolaget SR Energy som driver Vindpark Kronoberget i Lekeberg. De fick dela på 160 000 kronor.

Utdelningen skedde vid en träff i Hackvad kyrkskola där de sju föreningarna deltog.

- För föreningarna är det mycket värdefullt dessa dagar efter att allt varit i stiltje i och med pandemin då man inte kunnat ha sina arrangemang, säger Christer Lindgren, som är kassör i Via byalag, en av föreningarna som får vindpengar.

Föreningarna har fått söka pengar från SR Energy, som tidigare hette  Stena Renewable, det företag som uppfört vindkraftverken i Kilsbergen.

- Vi vill ge något tillbaka till närbygden som kommer föreningslivet till gagn. Man kan se det som en systematiserad sponsring, säger Pia Hjalmarsson, projektledare vid SR Energy.

Föreningar i närområdet

Det är föreningar som kan söka pengar.

- Principen är att föreningen ska verka i närområdet men det är inte så noga med gränser utan det viktiga är att man har kul idéer och att det är ett gott ändamål, säger Pia Hjalmarsson.

För Vindparken Kronoberget i Lekeberg blev det 160 000, fördelat på de sju föreningarna som valdes ut av energibolagets jury. 

Dessa fick dela på summan: Via byalag, Västernärkes hembygdsförening, Mullhyttans ridklubb, Fjugesta IF, Fjugesta Motorklubb,  Hidinge-Lanna byalag samt  Gropens IF

Inte som plåster på såren

SR Energy driver idag 113 vindkraftverk I hela landet. De delar årligen ut 10 000 kronor per vindkraftverk i landet, vilket ger en totalsumma på drygt 1,3 miljoner kronor.

Pengarna ska inte se det som plåster på såren för att vindkraftsanläggningar byggts, enligt Pia Hjalmarsson.

- Och inte heller som en slags bygdepeng, som ibland getts till någon by där vindkraftverk kommit lite väl nära inpå. Det här är något helt annat. Vi åker också ut och träffar föreningar, det blir lite vårt sätt att ha ”örat mot marken” för att höra vad människor tycker om vindkraftverken.

Skarp kritik

Vindparken Kronoberg invigdes 2019, men etableringen föregicks av skarp kritik från de som ville se de blå bergen i Kilsbergen som ett rent naturområde utan 16 vindsnurror, var och en som sticker upp 185 meter ovan mark.

Vad är ert intryck hur ser folk på etableringen idag?

- Jag tror att de flesta vant sig, det funkar bra. Innan det kommit på plats brukar det finnas en oro som sedan avtar, säger Pia Hjalmarsson.

Christer Lindgren, som bor i Lekebergs kommun, är inte emot verken.
- Man ska inte bromsa utvecklingen. Nu bor jag inte så nära att jag ser vindkraftverken, men jag vet ingen som är negativ. Men visst det där rotorljudet kan väl höras av de som bor närmast.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Lekeberg