Gå till innehåll
Laxå / Kultur

Lapp på luckan kan man säga att det var under hela dagen när Hasselfors ordnade sin festival. Foto: Christina Söderberg

Rekordmånga kom till Hasselfors festival

Publicerad: 10 February 2020 11:37

I lördags kl 10.00 slogs dörrarna upp till årets Naturfoto- och filmfestival i Hasselgården. Festivalen i Hasselfors firade femårsjubileum och lockade rekordmånga besökare som kunde njuta av en mängd fina naturupplevelser i form av fotoutställning, filmer, bildvisningar och föreläsningar.

En fantastisk varm och fin stämning präglade festivaldagen. Det blev trångt ibland, men gemytligt med glada besökare, som bjöds på ett rikt varierat program med hög kvalitet. Hasselfors byalag svarade för lunch och fika.   

Ställde ut till pappans minne

Stora salen i Hasselgården fylldes till bristningsgränsen vid samtliga film- och bildvisningar och fotoutställningen i källarvåningen fick många besökare. I år var det 22 naturfotografer som bidrog till att fylla väggarna i lokalen.  

David Tverling är initiativtagare till festivalen.

David Tverling, initiativtagare och festivalens samordnare, höll invigningstalet och läste en gammal luffardikt som berättade om traktens djur och torpställen. Upp på scenen kom sedan dagens fotografer och föreläsare och presenterade sig. 

Mia Eriksson, tillsammans med maken Robin, ställde ut sin pappa Per-Olovs foton för att hedra hans minne. Per-Olov Eriksson som omkom i en trafikolycka förra året var en skicklig fotograf.

Bland meriterna finns en andra plats i tävlingen Wildlife Photografer Of The Year i London.

Kent från Hasselfors visade Alaska-film

Naturfotograf Jonas Forsberg var traditionsenligt först ut bland föreläsarna och berättade med ord och bild om arbetet med att öka populationen av pilgrimsfalkar och att få dem att etablera sig i Närke.

På menyn stod hemlagad gulaschsoppa och Fabian von Schéele från Hasselfors var hungrig.

Sverigepremiär var det för filmen ”Natur & Klimat i Alaska” som visades av Kent Pettersson, filmare och musiker, bosatt i Hasselfors. Kent som är en av filmens tre fotografer berättar att han filmade fastspänd i flygplanets dörröppning.

Det var oerhört kallt men Kent fångade många fina bilder från Alaskas storslagna natur och djurliv med sin kamera. Filmen visades i USA i november förra året.

I fototävlingen ”Folkets bild” lottades Karin Gustavsson från Örebro som vinnare. Priset var en naturupplevelse med NATURGUIDE Tiveden.

Festivalen avslutades med en föreläsning av Mats Rosenberg som berättade om sin fotoresa till ”Grizzlyland – Höst i Klippiga bergen”. En berättelse fylld av spänning och många vackra bilder.   

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Laxå