Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Rekordmånga kom till Hasselfors festival

Lapp på luckan kan man säga att det var under hela dagen när Hasselfors ordnade sin festival. Foto: Christina SöderbergLapp på luckan kan man säga att det var under hela dagen när Hasselfors ordnade sin festival. Foto: Christina Söderberg

I lördags kl 10.00 slogs dörrarna upp till årets Naturfoto- och filmfestival i Hasselgården. Festivalen i Hasselfors firade femårsjubileum och lockade rekordmånga besökare som kunde njuta av en mängd fina naturupplevelser i form av fotoutställning, filmer, bildvisningar och föreläsningar.

En fantastisk varm och fin stämning präglade festivaldagen. Det blev trångt ibland, men gemytligt med glada besökare, som bjöds på ett rikt varierat program med hög kvalitet. Hasselfors byalag svarade för lunch och fika.   

Ställde ut till pappans minne

Stora salen i Hasselgården fylldes till bristningsgränsen vid samtliga film- och bildvisningar och fotoutställningen i källarvåningen fick många besökare. I år var det 22 naturfotografer som bidrog till att fylla väggarna i lokalen.  

David Tverling är initiativtagare till festivalen.

David Tverling, initiativtagare och festivalens samordnare, höll invigningstalet och läste en gammal luffardikt som berättade om traktens djur och torpställen. Upp på scenen kom sedan dagens fotografer och föreläsare och presenterade sig. 

Mia Eriksson, tillsammans med maken Robin, ställde ut sin pappa Per-Olovs foton för att hedra hans minne. Per-Olov Eriksson som omkom i en trafikolycka förra året var en skicklig fotograf.

Bland meriterna finns en andra plats i tävlingen Wildlife Photografer Of The Year i London.

Kent från Hasselfors visade Alaska-film

Naturfotograf Jonas Forsberg var traditionsenligt först ut bland föreläsarna och berättade med ord och bild om arbetet med att öka populationen av pilgrimsfalkar och att få dem att etablera sig i Närke.

På menyn stod hemlagad gulaschsoppa och Fabian von Schéele från Hasselfors var hungrig.

Sverigepremiär var det för filmen ”Natur & Klimat i Alaska” som visades av Kent Pettersson, filmare och musiker, bosatt i Hasselfors. Kent som är en av filmens tre fotografer berättar att han filmade fastspänd i flygplanets dörröppning.

Det var oerhört kallt men Kent fångade många fina bilder från Alaskas storslagna natur och djurliv med sin kamera. Filmen visades i USA i november förra året.

I fototävlingen ”Folkets bild” lottades Karin Gustavsson från Örebro som vinnare. Priset var en naturupplevelse med NATURGUIDE Tiveden.

Festivalen avslutades med en föreläsning av Mats Rosenberg som berättade om sin fotoresa till ”Grizzlyland – Höst i Klippiga bergen”. En berättelse fylld av spänning och många vackra bilder.   

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-10 11:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla