Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Laxåhem bygger nya lägenheter i vandrarhem

Inger Eriksson och Olof Nilsson framför Laxåhems senaste projekt. Foto: Margareta SwensonInger Eriksson och Olof Nilsson framför Laxåhems senaste projekt. Foto: Margareta Swenson

Sex lägenheter är klara och det jobbas nu med ytterligare sex på Linneagatan, i det som tidigare var ett vandrarhem där. - Det handlar om en totalrenovering, säger Olof Nilsson, hos Laxåhem.

Vad är det som händer på Linneagatan i Laxå, undrar förbipasserande?

Stora containrar står uppställda vid husgaveln och man skymtar hantverkare i fönster och balkonger.

“Vi blåser ut allt”

Jo, det före detta vandrarhemmet håller på att få en rejäl make-over. Det är Laxåhem, som står för upprustningen och på plats för att berätta lite mer finns Olof Nilsson, som är förvaltare och projektledare, och Inger Eriksson, marknadsansvarig och mångårig medarbetare i bolaget.

Inger Eriksson med utsikten mot länsväg 205. Inger Eriksson med utsikten mot länsväg 205.

- Det handlar om en totalrenovering. Vi blåser ut allt från golv till tak och gör allt nytt. Det är en nyproduktion, fast i befintliga stommar. Det blir nya ledningar för vatten och avlopp, nya golv, nya fönster och dörrar. Vi använder moderna, underhållsfria material, säger Olof.

Den första etappen på projektet, sex lägenheter fördelat på två ettor, två tvåor och två treor är klara och bebodda sedan något år tillbaka. Nu väntar etapp två, då ytterligare sex lägenheter ska produceras i den del som tidigare verksamhet lämnade 1 maj i år.

Inger Eriksson visar runt på byggarbetsplatsen. I ett rum ska en kille precis starta golvslipen och i ett annat rum diskuterar Olof ventilationsutrustning med två entreprenörer. Det är svårt att se hur det ska bli, men Inger och Olof tar med mig till den del av huset som är färdigrustad.

Klart till november

Redan i trapphuset syns skillnaden. I entrén finns postfack för alla lägenheter i trappuppgången och lägenhetsdörrarna är nya och saknar brevinkast.

Olof Nilsson diskuterar ventilation med Jan Petruska och Stefan Olsson, KAVP Vent & Plåt Olof Nilsson diskuterar ventilation med Jan Petruska och Stefan Olsson, KAVP Vent & Plåt

Från köksfönster i en lägenhet ser man innergårdens grönytor med sina bänkar, buskar, lekpark och träd. Ett av träden är alldeles översållat med vita blommor. Åt andra hållet ser man den gamla hammaren i parken.

Eftersom fönstren är isolerade, störs man inte av trafiken på väg 205 utanför.

I november ska det vara klart att flytta in i de nyproducerade lägenheterna.

- Vi är glada att på ett kostnadseffektivt sätt kunna skapa nya och fräscha lägenheter till rimliga hyror i en så ombonad och välkänd miljö som Linneaområdet, avslutar Inger Eriksson

Ingen övrig nyproduktion planerad

Mattias Looström är VD på Laxåhem.

- Förutom det här vi håller på med just nu har vi inga planer på övrig nyproduktion utan vi jobbar med att förädla de fastigheter vi har. Men det kommer säkerligen mer nyproduktion framöver, säger Mattias Looström.

FAKTA: Laxåhem är ett kommunalt fastighetsbolag som förvaltar drygt 640 lägenheter. De ligger centralt i Laxå tätort, Hasselfors och Finnerödja. Man erbjuder också seniorlägenheter i fyra fastigheter. Laxåhem har tiotalet anställda.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-21 15:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.