Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 May 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Bussen som kommer
hem till gården med böcker

Margurite Landin med sitt barnbarn Amanda Landin på plats för att låna böcker. Foto: Henrik ÖstenssonMargurite Landin med sitt barnbarn Amanda Landin på plats för att låna böcker. Foto: Henrik Östensson

En bokbuss, eller en biblioteksbuss, är numera en rätt ovanlig kommunal service. Men Kumla kommun har en biblioteksbuss som inte bara åker ut på landsbygden. Den kommer ända hem till folk.

Det är en av de där riktigt mörka, blöta och hemska vinterkvällarna. Men inne i biblioteksbussen som parkerat invid den gamla affären i Ekeby lyser det hemtrevligt. Den busskörande bibliotekarien, Tomas Borg välkomnar.

– Det här är vår nya biblioteksbuss. Den levererades i mars i fjol. Numera gör vi bara två sådana här tätortstopp, i Åbytorp och här i Ekeby. Vi kommer en gång i månaden, så det gäller att ha koll på datumen, säger Tomas Borg, medan det pyser till i bussdörren. De första besökarna är på ingång.

Tomas Borg diskuterar böcker med Margurite och Amanda Landin Tomas Borg diskuterar böcker med Margurite och Amanda Landin
Nöjd med servicen

Det är Birgit Carlson som är sugen på ny läsning. 

– Jag läser romaner och deckare. Lite olika författare. Gärna svenskt, men det spelar ingen roll. Kanske blir det en bok i veckan, fler ibland. Det här är en toppenservice, säger hon.

– Tomas är mycket kunnig och kan berätta om allt nytt som kommer.

Vi frågar Tomas:

Hur kan du vara så kunnig? Läser du allt?

– Nja, det brukar vara det första skolbarnen frågar mig. Jag läser mycket, men absolut inte allt. Men jag har varit i det här yrket länge, då lär man sig snappa upp vad andra säger om böcker. På det sättet kan man hjälpa till.

Han fortsätter:

– Många tycker det är lättare att låna böcker i bussen. Vi tar ju så att säga med russinen i bibliotekskakan. Dessutom har vi ju lärt oss vad folk brukar låna, så vi tar med sådana böcker. Dessutom kan man ju beställa till bokbussen. Det utnyttjar många.

Men vad är det andra barnen brukar fråga dig?

– Om inte böckerna trillar när vi kör. Svaret är att i den här bussen sker det sällan. Hyllorna lutar inåt. Men ibland glömmer vi låsa bokskåpen ovanför hyllorna. Då trillar det ut böcker.

Tomas Borg berättar om författaren Peter May för Birgit Carlson. Tomas Borg berättar om författaren Peter May för Birgit Carlson.
Kommer hem till gården

Bussens normala turer får nästan betraktas som unika. Den gör nämligen hembesök, gårdsbesök, på landsbygden.  Om man säger till kan man alltså få en helt komplett biblioteksfilial på besök hemma på gården, om man bor efter de rutter bussen kör.

– Vi täcker in nästan över allt på landsbygden i Kumla kommun. Men bor man i Kumla, eller Hällabrottet, ja, då får man gå till biblioteket själv, det här är en service för landsbygd och ytterområden.


Gillar hästböcker

Plötsligen kommer Margurite Landin in i bussen, tillsammans med sitt barnbarn, Amanda.

– Normalt lånar vi alltid hemma, vi hör till de lyckliga som bussen besöker. Men när jag har hand om Amanda brukar vi ändå ta oss hit för ett besök.

Amanda som kanske inte är på det mest talföra humöret börjar genast bläddra bland hästböckerna.

Gillar du hästböcker?

– Ja. Jag har faktiskt två egna hästar, Placy och Buster, säger hon.

Margurite fortsätter:

– Det här är fantastiskt. Det är en bra service. Jag föredrar definitivt bokbussen. Tomas och hans kollega, Sofie, är mycket kunniga och tar med precis det man vill ha. Man får hjälp att hitta rätt i sitt bokslukande.

Åker till skolorna

Bussen gör också regelbundna nedslag på kommunens skolor och förskolor där barnen kan få hjälp att låna böcker. Det är Tomas och hans kollega Sofia Björnfot som kör bussen.

– Jag kör mest dagtid och Sofia på kvällarna. Jag började köra bussen någonstans runt 1993. Jag började som bibliotikarie. Men i början på 1990-talet var det kris, ont om arbeten. Man kunde få stöd för att vidareutbilda sig medan någon annan kunde vikariera. Så jag lärde mig köra buss på heltid i tre månader. Sedan dess har jag kört biblioteksbussen.

Bussen har datauppkoppling via mobilnätet så att Tomas både kan kontrollera från bussen om vissa böcker finns inne på det stora biblioteket och beställa dem. Lånen bokas också i det vanliga bibliotekssystemet.

– Vi har också en rätt ny service. En dator för låntagare att låna. Om man inte har internet hemma, eller behöver hjälp med att exempelvis göra en utskrift.

Förutom böcker finns givetvis även tidskrifter och ljudböcker att låna.

– Ljudböcker har blivit allt mer populärt. Folk uppskattar att kunna läsa, lyssna, medan man gör något annat, avslutar Tomas medan nästa läshungriga Ekebybo äntrar bussen.

Utbudet är ett urval av vad som finns på stora biblioteket. Tomas och hans kollega Sofia gör urvalet. Utbudet är ett urval av vad som finns på stora biblioteket. Tomas och hans kollega Sofia gör urvalet.

Det här reportaget publicerades i vår papperstidning som kom ut helgen före jul. På allmän begäran publicerar vi det också online.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-07 9:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.