Gå till innehåll
Kumla / Politik

Dan-Åke Mobergs plats som ordförande i kommunfullmäktige är ifrågasatt. Foto: Arkivbild

Få tror på en mer
formell Moberg

Publicerad: 15 January 2016 21:43

Dan-Åke Mobergs plats som ordförande i kommunfullmäktige kvarstår bestämde (S) efter att oppositionen krävt hans avgång. Kumlanytt ringde runt till företrädare för de olika partierna och frågade om de tror att Moberg kommer bli "mer formell" framöver som kravet från hans parti är.

I ett brev till Kumla arbetarekommun och ett antal nyckelpersoner i (S) och (M) meddelade oppositionen i Kumla att man saknar förtroende för Dan-Åke Moberg som kommunfullmäktiges ordförande efter senaste kommunfullmäktige.

"Vi kallas för Krisdemokraterna"

Man ville att Moberg skulle avgå från sin plats. Socialdemokraterna meddelade dock tidigare i veckan att man har fortsatt förtroende för Dan-Åke Moberg men att hans roll behöver bli mer formell i framtiden.

De svarande företrädarna för övriga partier fick två frågor att svara på. 1) Vad anser ni om att Dan-Åke Moberg kommer vara kvar som ordförande i kommunfullmäktige? 2) Tror ni att han kommer bli mer formell framöver?

Per Holm i en tidigare intervju. Foto: Sune Eskelinen

1. - Vi inom oppositionen är enade om att han har inte vårt förtroende. 

2. - Det tror jag inte för han har kört sin stil i så många år. Det raljeras hela tiden över vad folk heter och vad partiet heter när de kallas fram, vi kallas kontinuerligt för Krisdemokraterna bland annat. Det är enbart en härskarteknik och jag tycker inte att en ordförande ska hålla på så. / Per Holm, gruppledare Kristdemokraterna.

"Förvånad över trälig ton"

1. - Vi anser att vi behöver en ny ordförande då Dan-Åke Moberg är olämplig.

2. - Det är Socialdemokraterna som har bollen i den frågan och även Moderaterna då de samarbetar om kommunledningen. Vi ror ej för debattklimatet som är utan det är Dan-Åke som ställt till det. / Staffan Göransson, gruppledare Vänsterpartiet.

Kajsa Rosén var intiativtagare till kravet om att Moberg skulle avgå. Foto: Privat.

1. - Det är naturligtvis fel och vi står fast vid vårt krav om att ordföranden avgår.

2. - Historien talar ej för det tyvärr så jag hyser inga större förhoppningar om någon förändring. / Kajsa Rosén, oppositionsråd Liberalerna.

1. - Vi tycker inte det är rätt att han ska sitta kvar. Det borde vara nån som uppträder mer proffsigt på den positionen.

2. - Svårt att svara på då jag bara varit med i ett år, men jag är förvånad över vilken trälig ton det är ibland. / Viktoria Svanberg, gruppledare Sverigedemokraterna. 

Hellgren (m) förväntar sig förändring

1. - Jag tycker inte att det är vår sak som moderater att säga om det är rätt eller fel. Det är en fråga för hans partikamrater och de som röstat på partiet att se till så de får rätt laguppställning. Jag har inte röstat på Socialdemokraterna, däremot samarbetar vi i Moderaterna med partiet, inte enskilda personer, för att föra kommunen framåt.

2. - Jag hoppas och förväntar mig det nu när de gett ett sånt löfte. Jag vet alla fall att vi i Moderaterna kommer fortsätta kämpa för att vara formella, schysta och visa respekt / Mats Hellgren, kommunalråd Moderaterna. 

Mats Hellgren vill se en förändring. Foto: Arkivbild

1. - Vi kan ju inte bestämma om någon ska avgå eller inte, men vi kan tala om ifall vi tycker någon är olämplig på positionen och det har vi gjort här. Det är inte godtagbart att ha ett debattklimat där vissa inte vill gå upp i talarstolen och även svårt att locka nya till politiken om det ska vara så.

2. - Det kommer att hända saker igen, det är jag helt säker på då det hänt så många incidenter tidigare. Jag blir väldigt förvånad om det inte händer något igen. / Carina Riberg, gruppledare Miljöpartiet. 

Kumlanytt har även sökt Jan Engman från Centerpartiet under dagen utan framgång. 

Annons

kumla