
I brottsjöarna runt Kvarntorp vet man redan att det finns PFAS. Nu ska Kumla kommun bland annat leta efter PFAS i brunnnar. Foto Jonas Classon.
Arsenik i brunnar får
Kumla kommun
och USÖ att agera
Hur mår egentligen grundvattnet runt Sköllersta, Kvarntorp och Norrtorp? Ett par fastighetsägare har hört av sig till kommunen sedan man konstaterat höga arsenikhalter i sina brunnar. Nu inleder Miljöenheten i Kumla kommun ett projekt tillsammans med AMM, Arbetsmiljömedicinska enheten på USÖ. Boende i området med egen brunn kommer erbjudas att göra en vattenanalys.
Den 18 mars kunde vi berätta att flera boende runt Fortum Waste solutions i Norrtorp var oroade för dålig lukt, dåliga smak och surt vatten från sina brunnar. De var oroliga för att det var Fortums, waste solutions nya deponi på det gamla Ljungströmsfältet som orsakat problemen.
Under kommunfullmäktige i Kumla igår lyfte centerpartisten Karin Kax frågan om vattnet i en enkel fråga till ordföranden för Samhällsbyggnadsförvaltningen i Kumla kommun, Karin Johnsson, (M).
Johnsson kunde då berätta om det projekt kommunen nu dragit igång tillsammans Arbetsmiljömedicinska enheten på USÖ.
– Projektet genomförs av arbets- och miljömedicin vid USÖ med stöd av vår miljöenhet. Miljöenheten kommer även, i några brunnar, ta prov för att kontrollera förekomst av PFAS och olja. PFAS finns normalt inte i grundvatten från området, utan skulle kunna vara en indikation på annan påverkan, berättar Karin Johnsson.
Arsenik och PFAS
Thomas Åkesson, samhällsbyggnadschef berättar att det egentligen handlar om två skilda spår.
– De fastighetsägare som fått höga halter av arsenik i sina brunnar finns i det område där det finns alunskiffer i berggrunden. Det är ett ganska välkänt faktum att den kan ge upphov till olika föroreningar i vattnet, bland annat just arsenik. Därför ska fastighetsägare med egna brunnar i det område där skiffern finns nu få ett erbjudande om att göra en vattenanalys, den ska enligt vad Sydnärkenytt erfar, subventioneras.
Hur stort område handlar det om?
– Området sträcker sig egentligen från Lännäs, öster om Asker i Örebro kommun, via ett stråk söder om Sköllersta, söder om Kvarntorp, Norrtorp via Hällabrottet ända till Hjortsberga utanför Hallsberg. Vi vet att skiffern skapat problem med grundvattnet historisk. Vid den så kallade Holmagatan, söder om Hällabrottet, förgiftades exempelvis flera vattentäkter när man borrade ett borrhål till en ny brunn för ett antal år sedan.
Pratar man med äldre i området så kan de berätta att dåligt, illaluktande vatten i området varit ett vanligt problem, även förr.
Alunskiffer kan orsaka problem i grundvattnet
I området är marken indelat i olika skikt. Överst finns ett kalkstenslager, under det ligger ett stråk med alunskiffer, under det kommer det lerskiffer och så sandsten.
– Det man gör när man borrar en brunn i ett alunskifferområde är att man med ett rör helt enkelt tätar igen skifferskikten, så inte föroreningar från dem kan rinna ner i grundvattnet i sandstenslagret, som brukar vara bättre, säger Thomas Åkesson.
Så eventuell arsenikförekomst i vattnet behöver inte ha med verksamheten i Kvarntorp förr eller annan industriverksamhet att göra?
– Nej, inte nödvändigtvis. Berggrunden i sig kan orsaka föroreningar som arsenik när man borrar i den.
Han fortsätter.
– Men vi ska alltså också ta lite extra prover i några brunnar, söder om Fortum Waste Solutions i Norrtorp. Där ska vi bland annat ta prover för PFAS.
– PFAS är nämligen en grupp av ämnen som är helt skapade av mänsklig hand. De ska normalt inte finnas i berggrunden, ens i alunskiffer, säger Åkesson.
Det har redan påvisats för höga halter av PFAS i brottsjöarna Söderhavet och Nordsjön. Men om det finns i grundvattnet har man så här långt inte koll på. Det har inte hittats vid vattenanalyser.
Vad händer om man hittar för höga halter av arsenik och PFAS i brunnar?
– Både arsenik och PFAS går att filtrera bort inom vissa gränser. När det kommer till PFAS, om vi skulle hitta det, är det ju någon som som släppt ut det. Då ska ju principen vara att förorenaren betalar åtgärder.
Skyltar ska varna fiskare
Karin Kax (C) frågade också om det inte var dags att sätta upp skyltar som berättar att vattnet i Söderhavet och Nordsjön är förorenat md PFAS och att man inte bör äta fisk man får upp där.
Karin Johnsson (M) lovade att nya skyltar ska komma.
– Vi som bor och är uppväxta i det här området vet ju att området runt Kvarntorp är oerhört förorenat och att fisken kanske inte ska ätas. Men andra, som inte bott här så länge har inte säkert den insikten. Det är inte kommunens skyldighet att sätta upp sådana skyltar. Men ibland kan ju en kommun välja att göra mer än vi måste enligt lagen, det bör vi göra här.
Orsaken är att det är ganska vanligt att folk fiskar i dessa sjöar.
Om arsenik
Arsenik är en halvmetall och ett välkänt gift som kan ge allvarliga effekter vid både akut och kronisk exponering. Det finns gränsvärden för hur mycket arsenik man kan få i sig innan det blir en risk. Bland annat har det kommit rekommendationer när det gäller ris, som kan innehålla lite för höga halterr av arsenik
Arsenik är cancerframkallande och kan efter kronisk exponering ge tumörer i hud, lunga, urinblåsa, troligen även i lever, njurar och prostata. Kronisk exponering för arsenik kan även ge upphov till många andra hälsoeffekter, som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, och kronisk hosta.