Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Inger och tjejerna gör
sista (?) musikalrycket

Premiär på onsdag för populära musikalstycken i regi av Inger Stähring Holmberg, som ser slutet på en epok.Premiär på onsdag för populära musikalstycken i regi av Inger Stähring Holmberg, som ser slutet på en epok.

- Att se eleverna utvecklas och leva sig in i musikalernas roller, det är underbart! Eldsjälen Inger Stähring sätter i veckan upp en föreställning på Folkan i Kumla med tre olika musikaler. Ett tiotal tjejer från Tallängen och Kumlaby har övat sedan i höstas.

-Jag tänkte, som nästan bara pensionär, att det borde finnas en massa elever på alla Kumlas skolor, som skulle ha intresse att spela musikal. Eftersom inte elevens val finns längre var jag övertygad om att det skulle bli många, men ack vad jag bedrog mig.

Välkända Inger Stähring Holmberg, musik- och språklärare i Kumla, har som ingen annan hållt musikalens fana högt. En lång rad föreställningar har hon under åren drivit fram där unga förmågor fått lära sig att våga agera och sjunga inför publik, en viktig kulturgärning som dock börjar närma sig The End eftersom intresset verkar vara dalande.

Premiär på onsdag

-Det kom cirka tio stycken, så någon hel musikal, som Sound of Music, som jag tänkt ha, gick inte,  berättar hon. Därför fick jag till det med en liten inblick i delar av tre olika musikaler: Lejonkungen, Hakuna Matata, som vi kallar den, Annie och Sound of Music.

Nu blir det premiär på onsdag - redan kl 9 på morgonen. Skolföreställningar varvas med framträdande  för allmänheten kl 19 på onsdag och torsdag (biljetter säljs i entrén). 

-Vi har övat på Kumlaby skola en gång i veckan sedan september. De flesta eleverna kommer från klass 5 och 6 på Tallängens skola. 

Fick trolla efter avhopp

-Tyvärr har flera hoppat av, bland annat en som hade huvudrollen Maria. Då trodde jag att det var kört, men tjejerna i gruppen ville inte lägga ner, så vi möblerade om lite.

Inger är van att pussla, hon lyckades även hitta en Kapten von Trapp till Sound of Music - trodde hon. Men Trapp trillade bort så ensemblen fick trolla.

-Tack vare de duktiga eleverna så täcker vi alla roller. Det betyder ju att kortväxta mellanstadieelever får spela vuxnas roller, men vad gör väl det?

Sista musikalrycket

Inger Stähring Holmberg betonar att hon gör detta helt ideellt men att föreställningarna sponsras av några företag samt får stöd av kommunen. Men det verkar bli hennes sista musikalryck.

-Jag kommer aldrig mer göra detta, för det är alldeles för mycket ansvar att sköta helt själv och jag är för gammal, men det har ändå varit så roligt. Att se dessa elever, från när de i början läser innantill tills de står på scenen och verkligen lever sig in i sina roller, det är underbart! (LLz)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-21 21:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla