Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kumla bibliotek firar 20 år i de nuvarande lokalerna

Andreas Brorsson som är kommunstyrelsens ordförande invigde jubileet. Foto: LG MånzonAndreas Brorsson som är kommunstyrelsens ordförande invigde jubileet. Foto: LG Månzon

För 20 år flyttade Kumla bibliotek flyttade in i nya lokaler, och i dag tisdag firades detta med högtidstal, musik av Kävesta folkhögskola, utställningar - och gratis fika.

Den 19 oktober 2001 stod den 2 800 kvadratmeter stora lokalen färdig, och invigningen förrättades av dåvarande kulturministern Marita Ulvskog tillsammans med landshövding Gerd Engman. 

De anlände i en postdiligens, dragen av hästar förstås.

Högtidligt tal

Riktigt så ståtligt kom inte Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande, men ändå: det blev ett högtidligt jubileumstal tal denna gråtrista oktoberdag.

- Vilket bibliotek det blev, en satsning som fortfarande så här 20 år efteråt imponerar på besökare. En författare sammanfattade det med bra med ”ett fantastiskt bibliotek för en mindre kommun som kunde vara byggt för den stora staden”, lyder ett utdrag.

Fram till 2001 fanns biblioteket i Folkets hus på Skolvägen i betydligt mindre lokaler.

- På den tiden var det ett bibliotek i ordets gamla bemärkelse, nu har vi fått utrymme för att ha program på ett helt annat sätt, säger bibliotekschefen Gertrud Åstrand.

Julmarknad på biblioteket

Hon nämner som exempel programverksamhet för barn; barnteater och sagostunder, och för de något äldre utställningar, föreläsningar, och det är samarbete med föreningar och organisationer. Till detta ska läggas julmarknader - som mest har man haft 80 - 100 bord, och tanken är att marknaden ska återkomma till julen. 

Själva kärnverksamheten, bokutlåningen, har däremot minskat.

- Utlåningen är i snitt sju lån per invånare, tyvärr har lånen minskat men det är något som de allra flesta biblioteken känner av. Konkurrensen från andra medier är stor, säger Sten Helgesson, på biblioteket.

Den populäraste bokgenren har inte ändrat sig de senaste åren.

- Det är deckare, säger Sten Helgesson. Och det kommer ju så mycket nya böcker hela tiden.

Öppet alla dagar

Och för alla bokälskare är det väl ordnat - för biblioteket har öppet sju dagar i veckan.

På en vägg visar man hur biblioteksverksamheten förändrats i Kumla genom åren, från 1850-talet och framåt. Mellan 1962 och fram till 2001 fanns verksamheten i Folkets hus på Skolvägen. Tomas Borg som stod i biblioteksbussen utanför entrén var med när flyttlasset gick.

Flyttat över 100 000 böcker

- Jag var med och flyttade väldigt många böcker. Det fanns 120 000 titlar innan gallring, säger Tomas. 

De vi pratar med uppskattar det nya huset. Fantastiskt vackert, rymligt, luftigt, är ord man använder. 

Tomas håller med.  

 - Men den största skillnaden mot tidigare lokal är ventilationen. På somrarna kunde det vara 30 grader inomhus, folk som skulle låna böcker gick snabbt ut igen. Här är rena rama himmelriket, säger han. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-19 18:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.