27 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Bygglov klart för ny mataffär i Hällabrottet

24Foods butik i Ekeby-Almby, nu planeras en liknande i Hällabrottet. Foto: Jack Berggren24Foods butik i Ekeby-Almby, nu planeras en liknande i Hällabrottet. Foto: Jack Berggren

Butikskedjan 24Food har fått bygglov för en dygnet-runt-öppen matbutik i Hällabrottet. Ägaren, den 16-årige Örebroaren Jack Berggren, hoppas att den snart är på plats och igångsatt.

- Butiken kommer att ligga mitt i Hällabrottet, inte långt ifrån pizzerian som finns där, säger Jack Berggren.

Han räknar med att en butiksstart bara ligger några månader framåt, om allt går vägen.

- Affärshuset kommer ju färdigt och ställs enkelt på plats. Efter att elektriciteten kopplats på är det bara att fylla på varor – lite förenklat uttryckt.

Konceptet med dygnet-runt-öppna butiker där kunden sköter sig själv och använder sin smartphone för att komma in, handla och betala är etablerat i Sverige sedan några år tillbaka. Konkurrensen inom dagligvaruhandeln har därmed ökat, och i Örebro län har butikskedjan Lifvs också öppnat ett antal obemannade butiker.

Tre butiker

Jack Berggren har inom loppet av något år satt igång tre butiker, enligt samma koncept som Lifvs. Två finns i Örebros närhet; Lanna lodge och Ekeby-Almby, därutöver finns en butik i Karlsborg.

- Karlsborg är den första orten där jag har en franchisetagare, säger Jack.

Butiken i Hällabrottet blir på 21 kvadratmeter och kommer att ha ett bassortiment.

Vet man om på orten att de kan få en butik?

- Kanske de som bor närmast, men jag har legat lite lågt med det. Men de blir nog glada, för som det är idag åker man väl till Kumla för att handla, säger Jack.

Politikerna beviljade tillstånd

Först blev det avslag på bygglovsansökan för Hällabrottsbutiken. På Kumla kommuns bygglovsenhet berättar man att anledningen var att den tänka placeringen var på prickad mark, alltså att ytan inte var planerad för byggnation. Ärendet gick sedan till politikerna i byggnadsnämnden, och de beviljade tillstånd.

Ekeby nästa

Jack vill även öppna en butik i Ekeby (Kumla kommun). En mataffär där har för övrigt också efterfrågats i ett medborgarförslag till Kumla kommun.

På önskelistan finns ytterligare ett antal butiker, förutom Ekeby även i Mosås. Han kikar även norrut, och vill starta upp i Porjus i Norrbotten.

Börjat på gymnasium

Jack har nyligen börjat första året på Rudbecksgymnasiet i Örebro. Vilket program? Ekonomi, förstås.

Han har fullt upp att göra.

- Samtidigt sköter jag ensam om butikerna och jobbar för att det ska kunna bli expansion.

Hur ser en dag ut för dig?

- Jag går upp klockan sju och är i skolan vid åtta. På rasterna svarar jag på samtal i mobilen och mejl. Efter plugget åker till jag butikerna, fyller på och ser till, det är möten på eftermiddagen, jag kommer hem, svarar på mejl, det brukar bli till midnatt. Något socialt liv blir det inte mycket tid för.

Hinner du med plugget?

- Ja, jag är uppmärksam på lektionerna så jag klarar mig ganska bra.

Jack är entreprenör ut i fingerspetsarna, och han säger själv att det finns i släkten.

- Farsan, och så min morbror som är delägare i rörelsen och hjälper till ganska mycket. Men det mesta gör jag själv.

FAKTA

Obemannade butiker som är dygnet runt-öppna är på frammarsch i Sverige, och det finns idag en handfull aktörer. Dessa butiker är betydligt billigare att etablera och driva än traditionella då kostnaderna är lägre.

Butikskedjan Lifvs har etablerat ett tjugotal butiker i landet, fler är på gång, och i Sydnärke ska man nu öppna i Hasselfors. Sedan tidigare finns man i Hjortkvarn och i Östansjö.

Enligt uppgift från tidningen Fri Köpenskap har Coop Mitt nu gjort klart med deras första obemannade pilotbutik “Coop Mini” som ska ligga vid en Preems bensinanläggning i Gävle.
Obemannade butiker fungerar så att kunden registrerar sig i den aktuella butikens app och kopplar sitt bankkort till den. Därefter går det att handla genom att scanna varorna. Kunden måste ha en smartphone för att komma in i butiken och handla.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-29 7:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.