Gå till innehåll
Hallsberg / Näringsliv

Mandéiska församlingen i Hallsbergs fastighet är nu till salu. Ett rejält hus som på mäklarspråk har alla möjligheter. Foto: LG Månzon

Till salu: 750 kvadratmeter kyrka mitt i Hallsberg

Publicerad: 27 August 2021 10:07

Intresserad av en kåk med 750 kvadrat boyta, högt i tak och mitt i Hallsberg? Då kanske mandéernas kyrkobyggnad kan vara något. Fastigheten är till salu för 4,5 miljoner kronor, men det finns önskemål om att kommunen köper in den.

Vid Nytorsgatan 90 finns byggnaden, och den uppfördes 2001 som ersättning för ett tidigare hus som brunnit ned. Långt tillbaka i tiden fanns en anläggning för svinkontroll på platsen, och genom åren har verksamheterna varierat. Bland annat har bilhallen Olympiagaraget funnits här. 

Mandéeiska församligen övertog fastigheten 2015 efter dåvarande ägare Pingstvännerna. När fastigheten lades ut på nätet i vintras väcktes idéer i Hallsberg och till kommunen kom det in flera medborgarförslag. 

Föreningsverksamhet föreslås

- Nu har kommunen chans att köpa en fastighet för gemensamma aktiviteter för föreningar, under samma tak, skriver en skola i Hallsberg i ett förslag till kommunen. 

Ytterligare ett medborgarförslag pekar i samma riktning: Köp gärna kyrkan på norra sidan … det skulle bli en fin plats för ungdomar och vuxna i alla åldrar som kunde samlas och lära av varandra … där man bara kan hänga … går att bedriva enklare kursverksamheter.

Men på kommunen ryggar man tillbaka därför att detaljplanen skulle behöva ändras, och till detta en hög årlig driftskostnad samt ett renoveringsbehov. 

Hoppades på kommunen 

- Skulle vi ha det till kommunal verksamhet för föreningar och ungdomar följer ett renoveringsbehov, säger samhällsbyggnadschefen Marianne Christiansen, och tillägger att alla förändringar som måste göras inte motiverar ett inköp av fastigheten. 

Gunilla Liljeås, en av förslagsställarna tycker det är lite trist att det inte blir något av det hon föreslog.  

- Jag hade väl en förhoppning om att kommunen skulle köpa huset och att det skulle bli en mötesplats, men det här med ekonomin vet jag inte så mycket om. Min vision var i alla fall att man skulle kunna träffas här, både unga och äldre och kanske samverka, det är en stor tomt och där kunde man ha växter och odla, säger hon. 

Generösa ytor

Fastigheten har legat till försäljning på Hemnet sedan 10 mars i år, och antalet besök på sidan uppgår till över 29 000.  

- Det finns ett intresse, javisst, säger ansvarig mäklare Erika Ekström på Fastighetsbyrån i Hallsberg. 

Det är generösa ytor i lokalerna – som det anstår en möteslokal. Bergvärme finns, tre separata ingångar så byggnaden kan delas in i flera lägenheter. En liten dophydda och dopanordning utanför knuten ingår i köpet. 

Erika Ekström är hoppfull att kunna avyttra byggnaden. 

- Men det är klart att, så här i tider av pandemi när det inte ska samlas så mycket folk kan det ta lite tid. 

Ska bygga ny kyrka i Södertälje

Fastigheten köptes in av den mandeiska församlingen 2015 av Pingstkyrkan. Att församlingen nu vill avyttra beror på att mandéerna planerar bygga en ny möteslokal i Södertälje. 

- Samfundet och församlingarna kan inte hålla fler lokaler igång samtidigt. Vi har kyrkolokaler i Sandviken, Lund, Osby och Hallsberg, säger Ahmed, som representerar samfundet. 

Däremot finns ingen kyrkobyggnad i trakterna kring Stockholm. 

- Antalet medlemmar är runt 7 000 i landet, varav många bor i Södertälje. I Kumla-Hallsberg, finns ett par - tre hundra, säger Ahmed. 

Hyrt ut lokalerna

Den religiösa verksamheten har kanske inte varit så livfull i Hallsbergslokalerna de senaste åren, men sammankomster på helger har det varit. 

- Och så har vi hyrt ut till andra verksamheter, uppger Ahmed. 

Nu återstår att se vad som kommer att hända med kyrkobyggnaden som gränsar till bostäder, förskola, företag och service.  

Blir det en köpare som gör om det till lägenheter? Ett företagshotell? 

Det återstår att se. 

 

 

Fakta 

Mandeismen uppstod i Mellanöstern under senantiken, och med Johannes Döparen i centrum. Religionen har cirka 100 000 utövare runt om i världen, många i Sverige, Irak och södra Iran. Den heliga skriften är Ginzã Rbã, den stora skatten på mandeiska, ofta kallad Ginza (helig skrift).  

Sverige är idag tillsammans med Australien det land där flest mandéer bor, och de flesta kom hit som flyktingar under 2000-talet. Anledningen, som flera mandéer pekat på, är att Sverige hade en relativt öppen inställning till flyktinginvandring under 1990 och in på 2000-talet jämfört med andra länder i Västeuropa. 

Att invandringen till Sverige ökat kan delvis bero på den positiva bild som förmedlats av mandéer och andra irakier. Sverige var det land där det rådde stabilitet, trygghet och välfärd. 

Mandéerna är kända (om de överhuvudtaget alls är kända) för att ofta hävda att de är sentida efterföljare till Johannes Döparen, främst för seden med ett upprepat vattendop. Vid sidan av det egentliga dopet sker det ofta enklare dop som kan göras av lekmän, mandéer. 

Källa: Myndigheten för stöd till trossamfund, och Wikipedia. 

 

Mandeernas kyrka i Hallsberg till salu

Byggnaden har legat på Hemnet sedan i mars. Foto: LG Månzon

Byggnaden har generösa ytor, och det är som här i gudstjänstrummet, högt i tak. Foto: Susanna Hagman / Fastighetsbyrån

Kulthydda, manda, och dopkälla ingår i fastigheten. Det för tankarna till dopförrättning vid floden Jordan. Foto: LG Månzon

Annons

hallsberg