21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hundattack i Pålsboda

Det var en stor mörk schäferliknande hund som gick till attack. Hunden på bilden har dock inget med händelsen att göra. Foto: Linnea Östensson<br />
Det var en stor mörk schäferliknande hund som gick till attack. Hunden på bilden har dock inget med händelsen att göra. Foto: Linnea Östensson

På tisdagskvällen inträffade en hundattack i Pålsboda. En större hund attackerade utan förvarning två mindre, kopplade hundar. Den ena hunden skadades svårt. Det är fortfarande oklart om hunden kommer överleva.
– Det var en mycket obehaglig upplevelse. Attacken mot min hund pågick länge, jag kunde inte göra så mycket, berättar en av de drabbade.

– Jag var var ute på en kvällspromenad med en hund som jag är hundvakt åt, berättar en av de som drabbades av hundattacken. Hon vill vara anonym.

– Plötsligen dyker det upp en stor mörk, schäferliknande hund från ingenstans. Den kom springande lös.. Den går omedelbart till attack mot en av hundarna. Vi var två som var ute på kvällspromenad oberoende av varandra. Båda våra hundar var betydligt mindre och kopplade.

Efter bara en liten stund undkommer dock den först attackerade hunden.

– Då ger den sig på min hund. Jag hade inte en chans att försvara vare sig mig eller hunden mot attacken. Det var dessutom barn med på platsen, jag blev tvungen att backa undan.

Sedan följde en attack som de närvarande beskriver som lång och mycket brutal.

Försökte döda den mindre hunden

– Den stora hunden försökte döda min hund. Den slet upp stora sår, kastade med den, skakade, det var mycket obehagligt. Efter hand ansluter flera vuxna och vi lyckas med förenade krafter övermanna den attackerande hunden.

Resultatet blir en mycket allvarlig skadad hund, med flera stora, kraftigt blödande sår, med tarmar delvis hängande utanför magen. Hunden är på djursjukhus, läget är instabilt. Det är oklart om hunden överlever skadorna.

– Efter hand dök den som hade ansvar för den attackerande hunden upp. Vederbörande, som också utgjorde något slags hundvakt säger då att hen blivit mycket rädd när hunden sprungit iväg. Den ska nämligen, vara tränad att att attackera människor. Det gjorde situationen än mer obehaglig.

Länsstyrelsen inkopplad

Händelsen är polisanmäld.

– Det har upprättats en anmälan om brott mot lagen om tillsyn av katter och hundar, säger polisens presstalesman, Christina Hallin.

Hon berättar att straffvärdet för sådana brott är lågt.

– I praktiken överförs djurärenden till Länsstyrelsen, det har också skett här. De kan besluta om olika åtgärder. Det kan handla om att hunden avlivas, eller att den måste ha munkorg. I fall där det finns många anmälningar, brott, kan de beslutas om att djurägaren inte längre får ha djur.

– Vem har ansvar för kostnaderna kring djursjukvården för den drabbade hunden?

Ägaren till hunden som attackerar har strikt ansvar. Men sedan beror det lite på situationen. Hur agerade de andra hundägarna, var de hundarna kopplade. Var de det borde rimligen ägaren till den hund som attackerade vara ersättningsskyldig.

Den drabbade personen fortsätter:

– Jag har varit i kontakt med ägaren till hunden, en man. Jag sa att jag anser att hunden borde avlivas. Den är ju uppenbarligen farlig för omgivningen. Ägarens svar blev att han inte delade den uppfattningen och att han inte tänker avliva sin hund. Situationen känns inte bra. Det finns både barn, hundar och katter i området.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-16 18:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.