Gå till innehåll
Hallsberg

Jak-ägaren får djurförbud

Publicerad: 24 May 2013 12:55

En 38-årig Sydnärkebo förbjuds av Länsstyrelsen att längre ha hand om djur. Mannen har under en lång tid visat sig olämplig som djurhållare, anser myndigheten efter att ha hittat jakar som svultit ihjäl på gården.

En levande jak

När Länsstyrelsen efter en anmälan gjorde en kontroll på gården 23 januari uppgav 38-åringen att det fanns fem djur i hägnet. Men man fann tre döda jakar och tre vid liv. I hägnet fanns varken vatten eller foder och heller inte foder hemma på gården.

Länsstyrelsen anser att gårdens innehavare inte kunnat undgå att se att djuren saknat foder och vatten och att djuren på olika sätt försökt att finna något att äta och dricka.

Obduktion visade svält

Av de självdöda djuren i hägnet skickades delar av två djur för obduktion. Den visade grav negativ energibalans (svält), vilket med visshet gav diagnosen utmärgling vilket orsakat lidande för djuren, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

38-åringen förnekar inte att han brustit  i sin tillsyn och skötsel av jakarna under januari månad. Men Länsstyrelsen påtalar att brister i utfodringen konstaterats vid tidigare kontroller, ända sedan 2010. Mannen har då hävdat att djuren fick mat men att de var sjuka.

Struntat i råden

I motiveringen till djurförbudet blir domen hård:

38-åringen "har under en lång tid visat sig olämplig som djurhållare genom att inte förstå eller ta till sig information om skötsel av hjortar och jakar."

Enligt Länsstyrelsen har flera olika aktörer försökt att få honom att förstå att djuren behöver foder i rätt mängd och sort och vatten, samt att de måste skötas på ett för djuren lämpligt sätt. "Trots detta har han fortsatt med bristfällig utfodring och skötsel och istället skyllt djurens underhull och dåliga hälsa på sjukdomar och parasiter."

Slipper inte

I djurskyddslagen finns en nödutgång för den som försummat sina djur - om myndigheten inte tror att misskötseln kommer upprepas kan man slippa förbud. Men det gäller inte för 38-åringen. Även om beslutet överklagas gäller det direkt och tills vidare. (LLz)

Annons

hallsberg