Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Ett frimärke som
berättar historia

Ett helt vanligt frimärke 1936, med en helt vanlig stämpel från Pålsboda. Foto: Henrik ÖstenssonEtt helt vanligt frimärke 1936, med en helt vanlig stämpel från Pålsboda. Foto: Henrik Östensson

Ett frimärke vet de flesta hur det brukar se ut, liksom den stämpel som det brukar få på den postterminal brevet sorteras. Men just frimärket på bilden berättar om ett bruk som inte finns längre, de lokala poststämplarna. För inte så förfärligt förligt länge sedan fanns nämligen unika poststämplar för nästan alla orter, åtminstone alla som hade ett postkontor.

Exakt när de lokala poststämplarna faktiskt försvann på varje ort är inte riktigt säkert. Men Posten, det som numera heter Postnord, la i princip ner alla sina postkontor 2001. Redan innan hade dock många ursprungliga postkontor lagts ner. Efter 2001 fördes posttjänsterna över till postombud, exempelvis livsmedelsbutiker eller som i fallet på orten där frimärket på bilden stämplats, en järnhandel.

Men redan innan dess hade postsorteringen börjat flytta över till centrala stora postterminaler, där breven helt eller delvis sorteras automatiskt, i maskiner. Under en period sorterades exempelvis post från Sydnärke på en postterminal i Västerås. Därför stod det ofta att brev från vårt område var poststämplade i Västerås under en period. I den vevan började de lokala poststämplarna försvinna, naturligt, då rutinen alltså är att brev stämplas på postterminalen. I vårt område sorteras brev och distribueras på den stora postterminalen i Hallsberg som kom igång 2013.

Hängde kvar några år

Men helt försvann inte de lokala poststämplarna.. Om du lämnar ett brev till ett postombud så stämplar de nämligen brevet direkt i butiken, det gör de fortfarande. Men då är det bara med en stämpel som det står Postnord på.

Gunnar Ryd, på Pålsboda Järn & Färg berättar:

– Vi stämplar om man lämnar brev här. Det kan exempelvis röra sig om brev som är för stora för att lägga i brevlådan. När vi vi började som postombud fanns en Pålsbodastämpel kvar. Men numera har vi nya stämplar. Vi får inte använda den gamla stämpeln, som talar om var brevet är stämplat. Vi har kvar den gamla stämpeln, men vi har inte fått använda den på ett antal år.  Stämplarna slits och byts ut. En gissning är att man helt enkelt inte kostar på ortsunika stämplar längre.

Enligt Postnord fasades de sista ortsunika stämplarna ut helt 2012. Sedan dess kan man alltså inte se på ett brev varifrån det är postat genom att läsa på stämpeln.

Fanns över allt

Första gången man stämplade brev i Pålsboda var 1870. Gissningsvis öppnades då ett postkontor i Pålsboda. Hittar man ett frimärke med en sådan stämpel, som är tydlig och fin, ja, då är den värd 50 kronor. Vad sedan frimärket är värt varierar lite. Sedan har det funnits totalt ett tiotal varianter av poststämpel i Pålsboda.

I princip fanns det stämplar överallt där det fanns  postkontor. Men det sorterades faktiskt post även på järnvägsstationer ibland. Så även sådan stämplar förekom.

Jag har post stämplad bland annat Hjortkvarn, Lerbäck. Hammar, Åsbro, Hardemo, Mariedamm och Hällabrottet för att bra nämna något.

Frimärket på bilden är från 1936. Det är också, enligt en kunnig filatelist själva stämpeln. Postkontoret i Pålsboda låg. Brevet är stämplat just på postkontoret och inte på tågstationen, som också stämplade brev i Pålsboda.

Noterbart är valören på frimärket, 25 öre. Det fanns ett flertal valörer, den minsta, fem öre. Portot för ett  normalbrev 1936 kostade 10 öre. I dag, 2023, kostar det 15 kronor att skicka ett normalbrev. Att skicka bred, post, får nog betraktas som en utdöende kommunikationsform. Sedan 2020 har antalet brev minskat med nästan 50 procent. Kort innan, i slutet av 1990-talet, nådde antalet postförsändelser sin topp.

Samma ämne:

Stämplat i Wiby (2023-01-10)
Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-03 12:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla