Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Cyklar som arbetsträning hos Bra & Begagnat

Ulrika Lycketeg och Idris Ahmad på Bra & Begagnat i Hallsberg. Foto: Henrik ÖstenssonUlrika Lycketeg och Idris Ahmad på Bra & Begagnat i Hallsberg. Foto: Henrik Östensson

Under december smög Bra & Begagnat i Hallsbergs cykelprojekt igång, i liten skala på grund av pandemin.
– Alla har inte råd med en cykel, eller kan cykla. Kan vi bidra både till det och arbetsträning har vi vunnit mycket, i vår ska vi cykla ute på parkeringen, säger Ulrika Lycketeg på Bra & Begagnat.

Tanken med projektet är att ett antal människor, som står särskilt långt från arbetsmarknaden av olika skäl, ska få prova på och lära sig jobba med att reparera, och laga begagnade gamla cyklar.

– Det ska vara arbetsträning, lärdom, utan större krav på prestation. Vi har inget syfte att producera en viss vinst eller så, speciellt inte första året. Men målet är att vi ska kunna dra runt det här även när leaderpengarna tagit slut om ett år.

För projektet har fått leaderstöd på ungefär 400 000. Leader fördelar ut stöd för olika projekt utanför större städer. Pengarna kommer från EU.

– Vi samarbetar också med studieförbundet Bilda, Hallsbergs kommun och Hallbo, det är Hallbo som står för cyklarna.

Övergivna cyklar

Det hela började nämligen med 300 cyklar som Hallbo, Hallbergs kommuns allmännyttiga bostadsbolag, hade i olika lager.

– Det är cyklar som övergivits, blivit kvar i källare och cykelförråd. Vi har givetvis kollat samtliga cyklar med polisen, så det inte säljs några stulna.

Försäljning av cyklar är dock inte huvudsyftet.

– Nej, vi säljer sedan tidigare cyklar i vår butik ibland. Då har de sålts i befintligt skick. Men nu kan vi fräscha upp dem och sälja dem i ett mer användbart, trafiksäkert skick. Tanken är dock att cyklarna ska användas till annat i första hand. Vi tänker oss exempelvis studieförbund som vill starta cykelutbildning, eller kanske en SFI-klass som vill skaffa cyklar.

För att folk kan cykla, eller har råd med en cykel, är ingen självklarhet.

– För många, inte minst från andra kulturer, är det inte lika naturligt att cykla som för många av oss. Vi ska ha cykelutbildning här ute på parkeringen också. Att inte ha råd med någon cykel, eller inte kunna cykla är handikappande i Sverige. Vi vill bidra där.

Ulrika menar att man inte vill konkurrera med den lokala cykelhandeln.

– Nej, det har vi lovat. Vi köper dessutom reservdelar där.

Sorterar ut skrot

Idris Ahmad som är projektanställd för att hålla i cykelprojektet berättar vad man gör med cyklarna:

– Vi börjar med att sortera ut de vi tror att man kan använda, göra fungerande cyklar av, eller ta reservdelar av. Vi sorterar också ut de allra sämsta. De blir skrot.

Sedan är meningen att man ska få ihop fungerande cyklar,

– De ska gå bra att cykla på. Bromsar, växlarl och sådant ska fungera, det ska vara reflexer. Men vi sätter inte på belysning, säger han.

Pandemin sätter käppar i hjulen som för så mycket annat.

– Tanken är ju att flera ska arbetsträna här. Nu blir det bara Idris och en i taget. När man börjar här ska man, som inspiration, få bygga ihop några cyklar riktigt dåligt, med styren på sned och riktigt vinda hjul, säger Ulrika.

Men varför ska ni göra så?

– Jo, planen är att de som kommer till projektet sedan ska provcykla dem. På det sättet hoppas vi kunna ge en känsla för vikten av att göra ett bra jobb, laga och sätta ihop cykeln till ett trafiksäkert fordon, säger Ulrika.

Var volontär

Idris, som kom till Sverige 2015, fick tillsammans med sin familj, uppehållstillstånd i somras.

– Sedan han kom till Sverige har han i princip varit här på Bra & Begagnat och jobbat som volontär, frivilligt, varje dag. Det känns ju därför särskilt att kunna erbjuda honom det här jobbet. Han är dessutom kunnig.

Vad har du gjort tidigare i livet Idris?

– Jag har alltid jobbat med mekanik på olika sätt. Bilar, cyklar, elektronik, allt möjligt, säger han.

Hur många kommer ni utbilda, arbetsträna, här under året?

– Målet är åtta personer. Men om det bara blir fyra och någon av dem kanske tycker det är roligt, lär sig det här och bestämmer sig för att det här är något vederbörande vill syssla med är det också bra. Vi hoppas att vi kan dra in så mycket på verksamheten att vi kan erbjuda Idris någon annan anställningsform när det här året gått, säger Ulrika

Ideell second hand-butik

Second hand-butiken Bra & Begagnat är Sydnärkes största och drivs av stödföreningen Bra & Begagnat. Pengarna går till olika internationella stödprojekt. Men att kunna erbjuda människor som står långt från arbetsmarknaden arbetsträning är en lika viktig del av verksamheten.

Just nu dras föreningen med en del problem.

– Det går utmärkt att sälja saker i butiken. Men vår verksamhet bygger ju på frivilligt arbete, volontärer. Pandemin har gjort att vi har stor brist på volontärer och har därför fått ha stängt en del, berättar Ulrika.

12 församlingar är medlemmar

Medlemmar i föreningen är 12 kristna samfund i Sydnärke. Saronförsamlingen Hallsberg, Elimförsamlingen Askersund, Norrabergs-kyrkan Askersund, Fylstakyrkan Kumla, Vretstorps Frikyrkoförsamling, Kumla Equmeniaförsamling, Åsbro Frikyrko-församling, Byrsta Friförsamling, Larslundskyrkan Sköllersta, Equmeniakyrkan Hallsberg, Frälsningsarmén Hallsberg samt Svenska Kyrkan Hallsbergs Församling.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-08 12:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.