
Emil, Johan och Annette Wallin driver familjeföretaget WallinsMat ihop. Foto: Anders Björk
Askersundare har flyttat till Kumla med WallinsMat
Annette, Johan och sonen Emil Wallin från Askersund driver företaget WallinsMat ihop. Deras grundbult är att sälja matprodukter som är laktos och glutenfria. De har ett större avtal med Coop och siktar på ett sådant även med ICA. Nyligen flyttade de till Kumla med sin verksamhet.
Annette och Johan Walin är båda uppväxta i Askersund och drev tidigare Klockargårdens Restaurang i Askersund. Den drev de fram till 2018.
Fick stort avtal med Coop
När paret 2015 även förvärvade Helens Glutenfria Bageri blev det väl mycket att även ha restaurang. Helens Glutenfria Bageri var ett välkänt bageri i Örebro som specialiserat sig på glutenfritt bröd och glutenfria bakverk.
Från 2018 har det varit fullt fokus på bageriet och under några år där har de producerat produkter som alla är gluten- och laktosfria och många av dem saknar även tillsatt socker. I produktionssortimentet gör de, förutom bageriprodukterna, portionspackad färdigmat, mellanmål samt desserter.

Annette Wallin har just fått klart några bröd som ska skickas iväg.
Tidigare satsade Wallins på att framförallt verka som leverantör till restaurang och cafégrossister, vilket stundtals var väldigt jobbigt under pandemin, men hösten 2020 ändrades detta när Coop centralt tog kontakt och ville köpa in deras produkter.
- Det ändrade saker radikalt, de sade att de behövde en leverantör av portionspackade glutenfria färdigmatsprodukter, samt till vissa butiker även vårat bröd. Det var perfekt för oss just då och var bara att tacka och ta emot, säger Johan Wallin.
I och med att företaget i denna veva även blev en tillverkare av färdigmatsprodukter bytte man namn till WallinsMat Sverige.
Pizzor och piroger som sticker ut
Detta blev en nystart för företaget. Förvisso har de fortsatt sälja sina produkter till restauranger, nu när deras läge förbättrats, men avtalet med Coop centralt har tagit verksamheten till en ny nivå.
Färdigmaten är för att vara mer konkret pizzor och piroger.
- Att ha pizzor och piroger som är såväl gluten och laktosfritt och utan socker är vi ganska ensamma om. Så där fanns ett hål att fylla. Men det är en utmaning att tillverka, inte helt lätt, fastslår Johan.
Johan Wallin driver företaget ihop med frun Annette och sonen Emil. De har nu även tre bagare anställda och kommer förmodligen få anställa fler inom kort. Efter flytten till nya lokaler på Viagatan i Kumla har de fått en klart större lokal än de hade i Örebro, där de innan höll till.
- Den är säkert tre gånger så stor, säger Johan.
Siktar på centralt avtal även med ICA
Företagets produkter säljs just nu i ungefär var tredje butik Coop har i landet.
- Hittills har det gått jättebra! Nästa vecka kommer våra produkter att gå ut till ytterligare 170 nya butiker hos Coop, och det beror självklart på hur bra våra produkter säljer. Om det säljer bra kommer vi stötvis få ännu fler butiker.
Man säljer även till ett antal stora ICA MAXI-butiker, även om man där inte har ett centralt avtal ännu, som är fallet med Coop.
- Vår plan är att få ett centralt avtal även med ICA, men vi måste ta det i rätt takt och se till så att vi klarar av de volymer som efterfrågas.
Hur är det att driva företaget ihop med fru och son?
- Jag är van, jag kommer från en familj som var egna företagare och har haft både min farfar och far som chef tidigare. Men det har nog både sina för- och nackdelar. Man ställer lite högre krav på sina närmaste kanske.
“Det är vår grundbult”
Även om företaget expanderat i och med flytten till Kumla och avtalet med Coop så finns det fortfarande mycket som kan bli bättre. Man har exempelvis inte någon som jobbar som en renodlad säljare och åker runt och besöker butiker.
- Vi är inte ute och besöker butiker så mycket eftersom resurser till det inte finns. Det är en nackdel och något som vi ska försöka åtgärda. Det är alltid bra att komma ut till butikerna och göra reklam för det man säljer.
Varför är det så viktigt för er att inte ha laktos och gluten i era produkter?
- Det är det vårt företag står för, det är vår grundbult. Vi ska köra gluten och laktosfritt och vara ett alternativ för de som vill ha det helt enkelt. Och det har vi sagt att den nischen överger vi inte utan håller fast vid, avslutar Johan Wallin.
ÖVRIGT: Man kommer även att satsa på så kallad fabriksförsäljning där kunder kan komma direkt och köpa produkter på Viagatan. Närmaste sådan blir lördag 26 mars. Vissa av produkterna blir då till ett klart lägre pris än i butik.