Gå till innehåll
Sydnärke / Näringsliv
Ett skrynkligt papper med de handskrivna bokstäverna och siffrorna

Brev frankerat med portokod

Portokoden – när portot blir frimärksbefriat

Publicerad: 21 August 2024 10:46

En del förändringar går ganska obemärkt förbi. En sådan var det som kanske kommer bli spiken i kistan för frimärket som företeelse. Portokoder infördes redan 2021. Trots det är det många som varken köpt en portokod, eller fått ett brev frankerat med en. Kanske beror det helt enkelt på att flertalet privatpersoner numera rätt sällan tar emot eller skickar brev, annat än från vårdinrättningar, myndigheter och liknande.

Tillhör du dem som, de få gånger du ska skicka ett brev, går till butiken och köper ett häfte frimärken, eller ett frimärke? Det behöver man inte längre göra. 

Att både poststämplar, frimärken och vanliga, brev, med papper och kuvert, eller kort, snart tillhör det förgångna har vi pratat om förr. Postnord brukar tala om att man tappar 14 procent av brevvolymen, varje år. Men trots det går det fortfarande att skicka brev, eller kort. Ni vet sådana där gamla hederliga, med papper och kuvert. Men man behöver alltså inte ha frimärke.

Köps online

Vad är då en portokod? Jo, det är en kod man köper online. Man skriver den i högra hörnet på sitt brev eller kort. Koden består av tre rader med fyra siffror eller versala bokstäver i varje rad. Koden gäller alltså som frankering, eller frimärke.

Man köper koden på Postnords webbplats, kallas digitalt frimärke. Den kostar lika mycket som ett vanligt frimärke. Så någon rabatt är det inte tal om, även om man inte får någon liten gumerad lapp som bevis för att man betalat. Koden ska skrivas tydligt säger Postnords webbplats.

Man kan också enkelt köpa mer porto om det behövs. Men om man råkar skriva sin kod på ett för stort brev eller paket kan avsändaren få hämta det hos ett ombud. 

Man får nämligen skicka rätt stora grejer med sin portokod, precis som med frimärken.

De här måtten gäller:

Längd: minst 140 mm, max 600 mm
Bredd: minst 90 mm
Längd + bredd + höjd: max 900 mm
Vikt: max 2 kilo.

Trots att tjänsten alltså funnits en tid är det många som aldrig sett en portokod. Det beror troligtvis helt enkelt på att det blivit allt mindre vanligt att privatpersoner skickar brev eller kort till varandra. Kanske är det också så att de som skriver brev till vänner och bekanta gillar att köpa ett frimärke att klistra på. Myndigheter, bolag och vårdinrättningar som exempel, har ofta frankeringsmaskin.

Finns fortfarande frimärken

Postnord ger inte mycket information om hur många som väljer portokod istället för frimärken. Man har dock sagt att det inte finns några planer på att sluta tillverka och sälja frimärken. Men en gissning är att det förr eller senare kommer ske. Till sist blir volymen troligen för liten för att det ska fungera.

Filatelister, frimärkssamlare våndas rimligen över portokoderna. Men det stora flertalet samlare tappade hoppet om moderna frimärken som samlarobjekt redan för flera år sedan.

Annons

Nyheter