Nu får man åter elda sitt trädgårdsavfall. Arkivbild.
Nu får man elda sitt ris igen
Ett av förra vårens stora trätoämnen blev tillämpningen av EU:s så kallade avfallsdirektiv. Enligt den svenska lagtolkningen blev det förbjudet att elda ris, trädgårdsavfall i sin trädgård. Det skulle lämnas till återvinning. Kommunen körde egna tolkningar, politikerna, även sådana som var ansvariga för lagen, uppmanade till lagtrots. Nu har lagen ändrats. Man får sedan februari elda skräp i sin trädgård, om inte kommunen av andra skäl förbjuder det.
En av de som stolt meddelade att hon minsann tänkte elda skräp som vanligt var näringsminister Ebba Bush. Trots att den svenska tolkningen av EU-direktivet klubbats i riksdagen, vilket hon rimligen var medveten om.
EU-direktivet innehöll inget som konkret förbjöd just detta, det var en tolkning i Sverige. Direktivet handlar om att främja, och underlätta återvinning. Kommuner och regering satte tolkningen av direktivet på paus efter protesterna. Dessutom saknade kommunerna kapacitet för att kompostera exempelvis stora mängder ris och annat trädgårdsavfall. ris och trä som exempel, tar väldigt lång tid att kompostera. I praktiken hanterade det stora flertalet kommuner sådant avfall genom att skicka det till förbränning i värmeverk. Alltså bröt även kommunerna mot direktivet.
Många protesterade mot det lite förnuftvidriga i lagtolkningen, inte minst landsbygdsbor. Man såg det som helt orimligt att köra stora mängder ris, avfall, till återvinningscentralen, där kommunen sedan skulle lasta, för att på lastbil köra det till ett värmeverk, där det ändå skulle eldas. Dessutom är det ju så att inte alla har möjlighet att köra sådant avfall till återvinning. Det krävs ju bil och bilkärra på många platser.
Lagtolkningen av EU-direktivet ändrad
I år ändrades tolkningen av EU-direktivet. Följande gäller:
Fastighetsinnehavare eller den som har nyttjanderätt till en fastighet ska ta hand om trädgårds- eller parkavfall som är kommunalt avfall genom att kompostera avfallet på fastigheten, eller lämna avfallet på en plats där det hämtas eller tas emot av kommunen.
Fastighetsinnehavaren får även elda avfallet på sin fastighet om avfallet har producerats på fastigheten eller närliggande fastigheter och om eldning är en lämplig hantering. Eldningen får ske i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet.
Eldningen får inte heller strida mot föreskrifter som kommunen har meddelat.
Kommunen får meddela föreskrifter om förbud mot eller begränsning av eldning av trädgårds- och parkavfall när eldning kan medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön, eller annan hantering är mer lämplig.
Kan vara förbjudet i detaljplanerat område
Redan innan förra året och avfallsdirektivet var det nämligen så att kommuner ofta hade eldningsförbud inom detaljplanerat område. I Hallsbergs kommun exempelvis, får man bara elda trädgårdsavfall vissa veckor. Vecka 16 och 17 samt vecka 43 och 44. I Kumla kommun är eldning i helt förbjuden i detaljplanerat område. Sedan kan det ju vara så att det råder eldningsförbud på grund av torrt väder. Då är det förbud överallt.
Så, för att sammanfatta. Man får elda trädgårdsavfall i trädgården. Om inte kommunen kommer fram till att annan hantering är mer lämplig. Frågan är hur de ska kunna komma fram till det?
Ska man elda en publik brasa, exempelvis på Valborgsmässoafton, ska man söka tillstånd.

Många lämnar ris och liknande till återvinningscentralen redan. Det är färstahandsalternativet. Men man kan även elda om det är lämpligt.