28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Granstöld i skogen kan ge fängelse

Nu är årstiden då unggranar riskerar bli stöldgods. Foto: Lars WennbornNu är årstiden då unggranar riskerar bli stöldgods. Foto: Lars Wennborn

Man kanske skulle ge sig ut och hugga en gran? Tänk då efter först, varnar Lars Wennborn. Granstöld kan faktiskt leda till fängelse.

Vi närmar oss advent och jul så visst är det mysigt att lysa upp vintermörkret med en fin utegran förutom den för många obligatoriska innegranen i stugvärmen.

De flesta har inget problem med att öppna plånboken rejält för att handla mat och dryck till jul och nyår. Black Friday, före-jul-rea, mellandagsrea. Handelsmännen gnuggar händerna av förtjusning och som svenska folket generellt har det bättre ekonomiskt än på länge springer vi efter deras lockbeten för att ge våra kära och nära allt de behöver. Eller inte behöver.

När det kommer till julgransinköp resonerar många helt annorlunda. För sjutton, julgranar växer ju överallt till nästan ingen nytta alls så varför kan inte jag hämta en själv? När man tänkt tanken bör man tänka ett steg längre.

Kan hållas kvar

En julgran kostar från cirka etthundra kronor och uppåt. En ädelgran, ofta kallad kungsgran, något mer. Blir du påkommen med att stjäla en gran hos julgransförsäljaren räcker det troligen inte ens upp till ringa snatteri det vill säga ingen påföljd.

När du sätter på takräcket alternativt kopplar på en släpkärra, lägger en yxa och en såg i bakluckan och ger dej ut på skogsbilvägen en sen mörk eftermiddag har du planerat ett brott som är betydligt allvarligare.

I straffskalan för julgransstöld finns fängelse. Det medför att när du blir påkommen av markägaren eller dennes ombud så har denne rätt att göra ett envars gripande, det vill säga hålla dej kvar på platsen tills polis anländer. 

Växande värde

Den gran du tänkte stjäla står ofta lite enskilt så att den utvecklat en vacker form idealisk för julen. Det är också den gran som behöver stå kvar under skogens uppväxt. Medan vetet på åkern skördas varje år, skördas skogen vart 80–100 år vilket påverkar vad varje litet träd  är värt idag. Som du kommer att bli varse under kommande rättegång.

När Sydnärkenytt är ute för att fotografera någon bra illustration till denna text så kommer vi på en dam i en fin bil som just packar in sopsäckar med granris, mossor och annat behövligt för juldekorationerna. Dock ingen gran denna gång. Som vi är på en för oss mycket välkänd mark stannar vi till för ett samtal i all vänlighet.

Självklart är hon medveten om vad hon gör och lovar när vi skiljs som goda vänner att åka hem för att friska upp sina kunskaper om Allemansrätten. En unik rätt att gemensamt få tillgång till vår natur men samtidigt respektera andras ekonomiska intressen och rätt till enskildhet. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-27 20:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.