Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Högt flygande
planer i Fjugesta

William Walker och Dag Stranneby med sin flygande bil. Ännu på prototypstadiet. William Walker och Dag Stranneby med sin flygande bil. Ännu på prototypstadiet.

Ikväll, klockan 19.00, blir det åter vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Det är de båda teknologie doktorerna Dag Stranneby och William Walker. som pratar om flygande bilar. Både om företeelsen i stort och deras eget projekt, Sky Chaser, som de håller på att utveckla i en lagerlokal i Fjugesta.

Människan har sedan snart 100 år försökt bygga olika typer av flygande bilar.  Med dagens teknik har man kommit närmare målet. I Fjugesta pågår sedan ett drygt år tillbaka ett projekt som heter Sky Chaser. 

William Walker är teknisk doktor från San Diego, Kaliforninen, med huvudintresse aerodynamik. Han har jobbat med utveckling av flygande fordon i mer än fem år i bland annat USA och Tyskland. Tidigare jobbade han på Örebro universitet och var kollega till Dag som bor i Fjugesta och är professor på Örebro universitet med fokus på elektronik och signalbehandling.

William är övertygad om att Fjugesta är den perfekta platsen ett sådant här utvecklingsprojekt. Nära till kvalificerad teknisk kompetens i Karlskoga och Örebro, centralt i Sverige men ändå på behörigt avstånd från storstadens stress och trängsel. 

Prototyp som flyger

Herrarna har redan en fjärrstyrd prototyp som flyger som en helikopter och går att köra men då med föraren bredvid. Bilen kan även starta och landa på vatten.

Som vanligt är det fri entré på Vetenskapspuben.  ingen förbokning behövs. Föreläsningen börjar kl 19.00 och det finns barservering med varma och kalla drycker samt varm korv. Det är Lekebergs Revysällskap som ligger bakom vetenskapspubarna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-05-11 13:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla