Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Tiveden Americana, en fläkt av USA i urskogen

Luripompa i Sannerud sålde mat under festivalen i helgen. Foto: Margareta SwensonLuripompa i Sannerud sålde mat under festivalen i helgen. Foto: Margareta Swenson

Under fredag och lördag har festivalen Tiveden Americana ordnats i den lilla Tivedsbyn Sannerud vid sjön Unden. För att undvika trängsel såldes biljetter, max 250 personer fick vara i publiken per dag. Och så höll man till under bar himmel.

Laxå kommun hade finfrämmande från den amerikanska ambassaden. Pamela Tremont, USAs Chargé dÁffaires, kunde inviga festivalen i skönt sensommarväder på fredagseftermiddagen. 

Urfärskt uruppförande

Lördagen inleddes med regn, men det hindrade inte folk från att strömma till ändå. Efter ett tag så upphörde regnet, medan publiktillströmningen tilltog. Hamburgeroset, sorlet och gitarriffen svävade över nejden.

Izak Danielsson Kihlström och Steve Eriksson var först ut att spela under lördagen. Izak Danielsson Kihlström och Steve Eriksson var först ut att spela under lördagen.

Musikerna bytte av varandra på det stora långtradarflaket framför Luripompa, Tiveds Handels sommarrestaurang. Först ut var Izak Danielsson Kihlström och Steve Eriksson som just avslutat några givande dagar på ett song writer camp tillsammans med sex andra deltagare. 

Åhörarna fick njuta av ett uruppförande, låten “Who you are” skrevs av Steve så sent som samma morgon, innan tuppen hunnit gala.

Jennifer från Nordamerika joddlade

Izaks och Steves låtskrivarkompis Jennifer Saxell kommer från den kanadensiska västkusten, men bor sedan många år i Skåne.

Jennifer Saxell från Kanadas västkust Jennifer Saxell från Kanadas västkust

Jennifer är både konstnär, musiker och låtskrivare. Det svänger gott om hennes musik. Devils Radio, handlar skvaller och har ett skönt tunggung.

 “Ibland blir jag trött på att vara präktig”, sa hon och sjöng om att börja röka, dricka och ljuga. Och publiken sjöng med. 

Hon avslutade sitt framträdande med en snygg joddling.

Vilse i storskogen

Dragon Dolls från Uppsala bidrog med stämsång, svängig folklore och medryckande toner från ett svunnet 60-tal. 

Dragon Dolls från Uppsala Dragon Dolls från Uppsala

Deras låtar var inspirerade av Beach Boys, Marianne Faithful och Beatles bland annat. 

Publiken var inte sena att haka på i Oh shalalala. Med på scenen satt mot slutet en liten dotter till en av musikerna. “Det är inte lätt att vara liten, sa mamman. Och inte stor heller. Det kände vi när GPSen visat in oss mitt i en stor skog när det bara var en kvart kvar till spelning. Där stod vi med två barn, en hund och en mjukiskatt och visste inte var vi var!”

Ida ställde till det

Ett affischnamn saknades. Drew Young från New Orleans var tvungen att ställa in sin resa. 

Annette och Göran Palmqvist trivdes och kunde fälla ihop paraplyet efter ett tag Annette och Göran Palmqvist trivdes och kunde fälla ihop paraplyet efter ett tag

Han hade kämpat i fyra dagar för att ta sig till flygplatsen. Orkanen Ida hade lämnat en stad i kaos, ingen ström, ingen bensin.

 När Drew till slut tog sig till flygplatsen, så hade Sverige återinfört inreseförbudet för amerikaner p g a covid-19. Detta berättar festivalgeneralen Åke Lundström för Sydnärkenytt, men han menar också att det inte är för sent att få höra Drew Young spela på Tiveden Americana. Tanken är nämligen att festivalen, som är ett Leader-projekt, ska bli en tradition, något att se fram emot varje september åren framöver.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-12 13:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.