Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Rudolfsson bakom spakarna vid Laxås nybygge

Bo Rudolfsson vid spakarna, utanför Mattias Elliot från Bygg & Schakt. Foto: Margareta Swenson.Bo Rudolfsson vid spakarna, utanför Mattias Elliot från Bygg & Schakt. Foto: Margareta Swenson.

För ett par veckor sedan togs första spadtaget för nya återvinningscentralen i Laxå. Kommunen ansåg också att den nya vägen till ÅVC förtjänade sitt egna första spadtag. Något som skedde under fredagen, med Bo Rudolfsson bakom spakarna.

Det är inte alla dagar som det byggs nya gator i Laxå.

Men fredagen var första dagen för byggandet av den nya vägen i Storängsområdet. Vägen ska gå parallellt med E20 mellan Väg 205 och Laxo Mekan. NCC har entreprenaden för jobbet, som ligger på cirka sju miljoner kronor.

Rudolfsson bakom spakarna

I september kommer matargatan att ligga färdig. Vatten- och värmeledningar samt fiber kommer då också att ha grävts ner längs gatan.

Martin Elliot från Bygg & Schakt är den som ska rensa bort stenar och stubbar och plana till ytan innan det ska läggas på kross och annat material. Han lämnade ifrån sig spakarna på den stora grävmaskinen till kommunalrådet Bo Rudolfsson, som fick ta det symboliska skoveltaget.

Bo Rudolfsson får instruktioner av Mattias Elliot Bo Rudolfsson får instruktioner av Mattias Elliot

- Nu är min pojkdröm uppfylld, suckade en något spak Bo efter uppdraget. Kommunalrådet var synbart lättad över att det hade gått bra.

- Det är svårare än man tror.

Öppnar för nya företag

Den nya vägen och framdragningen av värme, vatten och fiber ska inte bara underlätta för den nya återvinningscentralen utan också utgöra en bra grund för nya företagsetableringar. Det finns tre, fyra tomter tillgängliga att bygga på mellan E20 och den nya vägen.

Varje år passerar cirka tio miljoner fordon på E20. Att ligga alldeles vid Europavägen ska ge en fin exponering. Det var exempelvis här i Laxå som Sveriges första Esso Motorby byggdes 1963, efter amerikansk modell. Idag heter anläggningen Rastpunkt och är ett välkänt och omtyckt rastställe.

Vad ska då gatan heta?

Vad den nya gatan ska få för namn är inte klart ännu. Är det kanske nu som Laxå ska få sin första gata med ett kvinnligt namn? I september får vi veta.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-26 14:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.