Gå till innehåll
Laxå
En man i en beige luvtröja står och ler framför inramat konstverk, som inkluderar ett porträtt av en person med virtual reality-glasögon och en bild av en hand som håller ett runt föremål med en röd och vit design.

Andreas Varro skapar bildkonst som inspirerar till samtal om hur det högteknologiska samhället påverkar oss. Foto: Josefine Milton

En av världens bästa digitala konstnärer på Laxå Konsthall

Publicerad: 8 July 2024 16:24

Andreas Varros berörande och samhällskritiska fotokonst har beskrivits som profetisk kritik av det moderna samhället. Utställningen ”Dystopia” finns att besöka på Laxå Konsthall.

Bildkonstnären Andreas Varro har noggrant fotograferat och redigerat tankeväckande bilder som visar på de utmaningar det innebär att leva i nutid och den digitala världen.

Andreas är relativt ny som utställare på galleri men har arbetat med foto i drygt femton år, kammat hem flera stora utmärkelser och blivit omskriven internationellt. Han har deltagit i jurybedömda tävlingar och bland annat blivit utsedd till en av världens bästa digitala konstnärer av Lützens Archive. Andreas har även erhållit över sextio nationella och internationella utmärkelser och uppmärksammats från New York till Hong Kong av varumärken som Hasselblad, Noblesse China och Campaign London.

En inramad målning föreställer en skara människor som sträcker sig mot en central figur som står upphöjd ovanför dem, utställd i ett galleri med vit väggbakgrund.

"New Gods" av Andreas Varro.

”Dystopia” är en tankeväckande utställning där Andreas på ett pricksäkert sätt lyfter de problem som den digitala tekniken innebär för människan.

– Det som jag tycker är väldigt kul med den här utställningen, och bilderna generellt, är att det tilltalar den ”vanliga” människan och kanske inte den som är extremt konstintresserad, berättar Andreas.

Han fortsätter:

– Många kan känna igen sig. De här ämnena som jag lyfter är ju någonting som alla moderna människor lever i. 

Ett inramat konstverk föreställer ett barn med en smartphone som täcker ögonen, som liknar virtual reality-glasögon. Barnets uttryck är neutralt och de bär päls och pärlhalsband.

"Screen Time" Bilden symboliserar dels effekten som skärmar har och visar dels på hur utseendefixeringen pressas ner i åldrarna.

Andreas Varro kan även se fördelar med den digitala utvecklingen som till exempel AI.

– Någonstans handlar det om att hitta rätt väg. Vad som är bra och vad som inte är bra för oss. Sociala medier har en väldigt negativ påverkan på både barn, ungdomar och även vuxna. Där finns det många utmaningar.

Tragisk händelse inspirerade

Andreas föräldrar dog när han var i tjugoårsåldern. Hans pappa dog av cancer och hans mamma blev mördad ett år senare. Att vilja skapa något meningsfullt har efter det varit en drivkraft och inspirationskälla för Andreas.

– Den traumatiska upplevelsen har fått mig att tänka mer existentiellt och på hur vårt samhälle ser ut. Det har lett till att jag vill skapa bilder och verk som får andra människor att prata om viktiga saker. 

Ett fotografi föreställer ett grävt forntida skelett delvis begravt i sand, visat inom en ram. En liten skylt är monterad på intilliggande vägg.

"Homo sapiens" av Andreas Varro.

Allt man ser i utställningens bilder är fotograferade element som sedan har redigerats i Photoshop. Ingenting är AI-genererat.

– Jag har använt fotografier och redigerat men allt är äkta, inga modeller utan bara vanliga människor, berättar Andreas.

Utställningen pågår fram till den 19 juli under Laxå biblioteks öppettider.

Annons

laxa